I pored visokih temperatura, potrošnja vode u Beogradu kreće se u granicama mogućnosti Beogradskog vodovoda, tako da, zasad, nema nikakvih smetnji u vodosnabdevanju.

Prema rečima Svetozara Veselinovića, izvršnog direktora za operativne poslove Vodovoda, jedan od faktora potrošnje u normalnim okvirima jeste činjenica da je veliki broj Beograđana otputovao van grada. Primetna je doduše nešto veća potrošnja vode, što je i normalno za ovo doba godine, s obzirom na povećanje spoljnih temperatura.

– Ranijih godina, kada se temperatura popne iznad 38. podeoka, imali smo pozive građana podavalskih naselja zbog nestašice vode ili umanjenog pritiska. Ove godine toga nema, što dokazuje da je vodosnabdevanje i u ovim delovima grada poboljšano, ali građani, ipak, vodu treba racionalno da troše.

U Vodovodu podsećaju da sistem može izdržati potrošnju do 8,3 kubika u sekundi. Do manjih problema ipak može doći u podavalskom regionu i tradicionalno poljoprivrednim prigradskim mestima, zbog zalivanja bašti i njiva.

Trenutna potrošnja kreće se u granicama oko 7,3 kubika u sekundi, povećanje se beleži u terminima od 20 do 22 sata, kad dođe i do osam kubika u sekundi, ali to za sada ne utiče bitnije na sistem vodosnabdevanja.

Zbog niske cene vode za piće, kod nas, nažalost, još uvek je prisutno nekontrolisano zalivanje useva, bašti i travnjaka, naročito u prigradskim mestima. Stoga iz Gradskog vodovoda apeluju na građane iz tih delova grada, da ako već moraju da koriste vodu za piće u ove namene, to čine posle 22 sata, kada je manja potrošnja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari