Stepa Stepanović: Pokušan nastavak izgradnje crkve 1Foto: Udruženje Stepa

U naselju Stepa Stepanović juče je oko 9 sati „mučki pokušan nastavak izgradnje crkve/brvnare sa stambenom zgradom, protivno zakonu i volji građana“, navodi se u saopštenju udruženja Stepa.

„Uprkos nastojanjima da se sastancima između stanara, države i crkve reši problem bespravne gradnje, što je nezvanično obećano od vršioca vlasti, prema nezvaničnim informacijama, u četvrtak 18. oktobra, daleko od očiju javnosti održan je sastanak sa nadležnima u prostorijama Patrijaršijske upravne kancelarije, koji je sazvao direktor Stojadin Pavlović. Poziv za učešće na sastanku nije upućen predstavnicima stanara. Odmah nakon toga, sledećeg jutra, usledio je nov atak na slobodu i prava građana ovog naselja“, navodi se u njihovom saopštenju.

Uznemireni građani su se opet ubrzo okupili, izlazili s posla, u jednom trenutku su bili blokirani svi pristupi, ulasci i izlasci; zahvaljujući pribranosti situacija je stavljena pod kontrolu. Radovi su odmah zaustavljeni, majstori su brzo otišli jer su nezadovoljstvo i revolt građana bili ogromni, dostava betona je odmah otkazana. Za razliku od ranijih događanja, atmosfera među okupljenim građanima je sasvim drugačija. Došlo je i do ekscesa. Dežurstvo na terenu je odmah organizovano. Situacija se budno prati. Tokom večeri je došlo do spontanog okupljanja građana na gradilištu i iskazivanja revolta postavljanjem trake oko parcele sa natpisom: NELEGALNO (fotografije možete preuzeti sa linka navedenog na kraju ovog dopisa). Tokom današnjeg dana građani takođe dežuraju, očekujući nov atak. Nemir se ponovo vratio u naselje Stepa Stepanović.

„Udruženje stanara naselja Stepa Stepanović smatra da do ovoga nije smelo doći, jer će posledice biti dalokosežne. Naime, građani su verovali predstavnicima vlasti da će sve učiniti kako bi se problem vratio u pravne okvire i sprečila ovakva, nelegalna ali i nelegitimna gradnja. Zato, već dva meseca, oni javno nisu preuzimali bilo kakve akcije. Bili su strpljivi i verovali da se do rešenja, dogovorom i kompromisom, može i mora doći, jer se nasiljem ne može ništa graditi. Međutim, ponovo je pokušana obmana. Udruženje se pita da li ima smisla više bilo šta čekati? Posebno imajući u vidu činjenicu da uprkos odluci Radne grupe iz 2014. godine, referendum o izgradnji crkve/brvnare i crkvene stambene zgrade na mestu gde je prema projektu predviđena izgradnja Doma zdravlja nije sproveden, sada se izbegava učešće stanara na sastancima na kojima se donose odluke, najdirektnije povezane sa njihovim životom. Pitamo se, posle svega, da li uopšte crkva u naselju može biti bilo gde izgrađena, posebno nakon zvaničnog obraćanja direktora Patrijaršijske upravne kancelarije gospodina Stojadina Pavlovića iz jula 2018, kada je stanare naselja Stepa Stepanović javno okvalifikovao da su gori od Turaka i da su zaraza koja se širi Srbijom? Pitamo se još, dokle će na gradilištu biti pravljena karikatura od ozbiljnih duhovnih vrednosti, odnosno koliko će još neodgovorni otac Stojadin, pred stanovnicima ovog naselja, organizovati neprijavljene javne skupove utorkom, vršiti službe na gradilištu, kojima prisustvuje tek nekoliko vernika, pretežno stanovnika koji nisu iz našeg naselja? Sa strane, to deluje veoma ružno. Tražimo, zbog autoriteta SPC-a i pravoslavne vere, da se ovo pod hitno zaustavi“, saopštilo je ovo udruženje.

Kako su naveli, udruženje je primorano, shodno najavama sa protesta na Slaviji iz jula meseca ove godine, da radikalizuje svoje delovanje. Strpljenje građana i pružena ruka saradnje svima, koji su generisali probleme, korektnost u javnom nastupu i delovanju, očito da nisu prihvaćeni niti protumačeni kako treba. Udruženje će, zato, ukoliko odmah ne dođe do zvaničnog započinjanja rešavanja problema, u dogovoru sa članstvom, već početkom sledeće nedelje pokrenuti do sada najkrupnije promene u svom ustrojstvu, proširiti fokus svoje borbe za prava građana, te uspostaviti, shodno najavama sa prethodnog protesta, kontakt sa udruženjima i organizacijama širom Srbije, odnosno sa svima onima koji dele ista programska načela i ciljeve – koji deluju nestranački, čisto građanski, koji se bave zaštitom prava građana. U tom svetlu biće organizovane i adekvatne akcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari