JKP „Parking servis“ počelo je juče lisicama da blokira točkove vozila sa stranim registarskim tablicama za koje nije plaćen parking, a koji imaju najmanje dve neplaćene dnevne parking karte u zoniranim delovima grada.


Andrija Čupković, v.d. direktora JKP „Parking servis“, kaže da se lisice neće postavljati na svaki automobil sa stranim tablicama koji dobije nalog za plaćanje dnevne karte, jer može da se desi da nekada zakasni ili zaboravi da plati, već da će biti blokirana ona vozila čiji su vlasnici napravili veliki dug i koji svesno izbegavaju plaćanje parkinga.

– Ovi dužnici nisu turisti, već žive u Srbiji, a strane tablice koriste da bi izbegli plaćanje parkiranja i nemaju nameru da isplate zaostale obaveze. Vozači automobila sa domaćim tablicama koji redovno plaćaju parking do sada su bili građani drugog reda u odnosu na „strance“. Na taj način uvodimo red u parkiranje i stavljamo u ravnopravan položaj vozila sa domaćim i stranim tablicama. Stranci duguju Beogradu samo u poslednje tri godine, reč je o 400 miliona dinara – rekao je Čupković.

Vozači će o postavljanju lisica biti informisani obaveštenjem uz dnevnu kartu i posebnom nalepnicom upozorenja istaknutom na vetrobranskom staklu automobila, kako ne bi pokušali da pokrenu i time oštete svoje vozilo. Blokada točkova primenjivaće se na vozila sa stranim tablicama, za koje preduzeće nema mogućnost da pokrene postupak za naplatu dugovanja, dok će se za vozila sa domaćim tablicama primenjivati ista pravila kao i do sada.

Četvrtina svih naloga za plaćanje dnevnih karata izdata je vozilima sa stranim registarskim oznakama, a u poslednje tri godine kontrolori „Parking servisa“ su im izdali oko 200.000 naloga. Dopunom Odluke o javnim parkiralištima, od 8. marta ove godine „Parking servis“ imaće pravo da zadrži vozilo dužnika protiv koga nije moguće pokrenuti postupak za prinudnu naplatu dugovanja blokadom vozila lisica na opštem javnom parkiralištu u trajanju od 24 sata i uklanjanjem vozila, na depo preduzeća, po isteku roka za blokadu.

Uslov da se uklone lisice biće da dužnik plati ceo dug do dana kada je postavljena blokada, dok se montaža i demontaža lisica neće naplaćivati. Ukoliko se vozilo prenese na depo preduzeća nakon 24 časa od postavljanja lisica, prenos „paukom“ i ležarina se neće naplaćivati.

Uhapšen bahati vozač

Vozač opel korse bosanskih registarskih tablica uhapšen je sinoć pošto je sa točkova svog automobila brusilicom isekao lisice u ulici Ilije Garašanina kod broja 16, koje su na njegovo vozilo tokom jučerašnjeg dana postavili radnici JKP „Parking servis“. Videvši lisice na svom automobilu, bahati vozač, koji duguje oko 30.000 dinara za neplaćene dnevne parking karte najpre je pozvao šlep službu da mu odnese auto, ali kako su njihovi radnici, kada su primetili lisice „Parking servisa“ odbili da odnesu automobil, on je doneo brusilicu, isekao lisice i stavio ih u svoje vozilo. Pripadnici policijske stanice Palilula krenuli su u potragu za bahatim vozačem, presekli mu put i uhapsili ga.

Najveći dužnici

Najveći dužnici u poslednje tri godine su vlasnik automobila sa registarskim tablicama SAD-a, čije dugovanje iznosi 1.726.010 dinara i vlasnik vozila crnogorskih tablica sa dugom od 1.645.600 dinara. Prema broju naloga u poslednje tri godine, 31.541 nalog imaju vozači automobila sa crnogorskim tablicama, 27.473 naloga sa bosanskohercegovačkim tablicama i 21.336 naloga sa italijanskim tablicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari