Topolska: Građani najavljuju protestna okupljanja

U Topolskoj ulici počelo rušenje predratne vile na broju 15, prvog primera modernizma u Beogradu, dela arhitekte Milana Šlanga

Ostavite komentar


  1. Jeste tužan prizor, ali niko ne bi kupio plac zbog predratne vile, jasno je bilo da će se graditi nešto novo.

  2. Ne može se sve zaštiti zakonom. Nikada se više ništa ne bi gradilo, jer sve do sada sagrađeno, jednog momenta bi trebalo da se nađe pod zaštitom.

  3. Što je pre nisu stvili oni koji sada negoduju zbog rušenja pod zaštitu države? Ali kada treba ova vlast nešto da uradi i napravi onda se sete istorijskih vrednosti. To je jako providno i govori da sve što se bune iz čista mira jeste sa cilkjem da ovu vlast napadaju za sve.

  4. Sve pod zakonom i potrebno i ne potrebno bi se stavilo. Da je tako na zapadu bilo ne bi danas imali onolike raskoši i napredak, samo kod nas ima filozofije.

  5. Svako ima pravo da iskaže nezadovoljstvo i tu nema ničeg spornog. Što se tiče zaštite objekta: postoje čitave kategorije koje se uzimaju u obzir da bi se nešto zaštitilo. Kako ste i sami naveli do sada je oko 150 objekata stavljeno pod zaštitu, to što mi mislimo da je i ova vila trebala biti među njima ne mora značiti i da smo u pravu. Stručnjaci su jedno a naše navike sasvim drugo.

  6. Da li je to udruženje ponudilo vlasniku da otkupi njegovu imovinu? Razumem da ako neko, pa i država, smatra da je neophodno da se neka zgrada sačuva uzme u vlasništvo tu zgradu. Ako dotadašnji vlasnik želi nešto da menja država mu ili to dozvoli ili mu otkupi po tržišnoj vrednosti.
    Sve drugo je uzurpacija vlasništva.

Ostavite komentar


Beograd

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Minja Miletić, TV novinarka

Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.