Tražili igralište za decu, a dobijaju kanalizaciju 1

Dok gradska vlast ponosno predstavlja rezultate projekta „Da se radi gradi“ sa posebnim osvrtom na Palilulu i obećanjem da će se na toj opštini izgraditi čitava kanalizaciona mreža, stanovnici naselja Slanci, baš na Paliluli, tvrde da je glasanje lažirano, i da je njihov predlog do poslednjeg trenutka bio vodeći, a onda misteriozno izgubio glasove.

Rezultati projekta „Da se radi i gradi po tvom“, koji je Grad Beograd sprovodio u poslednja tri meseca, predstavljeni su juče a na nivou grada, najviše glasova dobio je predlog obnove domova zdravlja.

Gradonačelnik Siniša Mali je istakao da je ovaj projekat na najneposredniji način uključio građane, a da je pristiglo oko 28.000 predloga.

On je najavio i da će realizacija projekta krenuti već od naredne nedelje, a da će za obnovu domova zdravlja biti izdvojeno 200 miliona dinara.

Govoreći o pristiglim predlozima, Mali se posebno osvrnuo na predlog građana Palilule za izgradnju kanalizacione mreže na levoj obali Dunava.

– S obzirom na to da je taj projekat, koji je inače dobio ogroman broj glasova, iznad budžeta koji smo definisali, taj projekat će biti rađen nezavisno od sadašnje akcije. Završavamo razgovore oko obezbeđivanja finansiranja za izgradnju celokupne kanalizacione mreže na levoj obali Dunava. Radi se o sumi od oko 30 miliona evra i čim se sredstva obezbede, mi ćemo krenuti u realizaciju, obećao je Mali.

Ipak, građani naselja Slanci koji su se uključili u projekat „Da se radi i gradi po tvom“ i kreirali predlog „rušenje oronule zgrade Doma kulture i izgradnja parka na tom mestu“ obratili su se našoj redakciji tvrdeći da je njihov predlog bio u vođstvu tokom skoro celog perioda glasanja, da bi u poslednjem trenutku ispao iz trke.

Jedan od pokretača inicijative da se umesto oronule zgrade koja s ne koristi napravi igralište za decu je i Aleksandar Marjanović, koji za Danas objašnjava kako je teklo glasanje.

– Naš predlog je, u konkurenciji od preko 4000 predloga u prvom krugu, ušao u prvih pet predloga, a zatim u naknadno objavljenom drugom krugu glasanja zauzeo ubedljivo prvo mesto na listi predloga na opštini Palilula – navodi on dodajući da je broj glasova za ovaj predlog ubedljivo nadmašio sve ostale, kako na Paliluli tako i na ostalim opštinama.

Ipak, kako su se stanovnici slanaca oduševili rezultatima, pozivali komšije i prijatelje da glasaju za njihovu ideju, tako je brzo ushićenje splaslo, navodi ogorčen Marjanović, jer je u poslednjem trenutku glasanja drugi predlog pobedio.

Gradske i opštinske vlasti su u poslednjih pola sata povukli podatke sa zvaničnog portala grada Beograda i nakon toga proglasili lažne pobednike. Do tada, lažni pobednički predlog za čišćenje kanala na levoj obali Dunava je bio tek na trećem mestu sa duplo manje glasova u odnosu na pobednički predlog građana Slanaca, prepričava na Marjanović, zaključujući da je čitav projekat „do sada neviđena prevara i obmana građana“.

On je istakao i da je sam proces glasanja bio prilično nejasan, da građani nisu bili dobro obavešteni gde i kako da glasaju – da li samo putem mobilne aplikacije ili popunjavanjem formulara u opštini, dok je i objavljivanje rezultata bilo nejasno.

I zaista, prvo je saopšteno da je glasanje završeno, a onda je objavljeno da postoji i drugi krug, pa je ovo moglo da odvrati veliki broj onih koji su hteli da glasaju. Kao što je Danas i ranije pisao, odziva za glasanje nije bio naročito velik, što zbog sumnje građana u ispravnost procedure i izbora predloga, što zbog toga što sistem glasanja nije bio dovoljno dobro objašnjen i pristupačan za veći broj građana.

Najbolji predlozi po opštinama

U Barajevu je najviše glasova dobio predlog da se u naselju Gaj izgradi i uredi parkić za decu, dok je na teritoriji Voždovca najviše glasova dobio predlog za izgradnju terena za košarku u Jajincima. Na Vračaru je pobednički predlog obnova fasada, u Grockoj da se u Vrčinu uredi javni parking u centru, a na Zvezdari asfaltiranje rupa, sanacija ulica i više parkova. Na teritoriji Zemuna građani su najviše glasali za uređenje stepeništa na Gardošu, u Lazarevcu je na prvom mestu nastavak asfaltiranja ulica, a u Mladenovcu uređenje fiskulturne sale u OŠ „Bora Lazić“. Na Novom Beogradu je najviše glasova dobio predlog za izgradnju atletske staze u OŠ „Jovan Sterija Popović“, u Obrenovcu proširenje doma zdravlja, a na Paliluli čišćenje kanala na levoj obali Dunava. U Rakovici su najviše glasova dobili predlozi za izgradnju šetačke staze u Luke Vojvodića i uređenje platoa ispre „Maksija“ na Labudovom brdu, a na Savskom vencu parking u Sime Lozanića 1 i igralište za decu između Ortopedske klinike i kasarne „Vasa Čarapić“. U Sopotu je prvoplasirani predlog završetak kanalizacije u Sopotu i Ralji, a na Starom gradu obnova fasada. Surčinci su najviše glasova dali predlogu izgradnje zajedničkog parka u Bojčinskoj šumi, a Čukaričani izgradnji parka za decu u Sremčici i popravci parkinga u Stjepana Supanca 30.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari