Trči 55 maratona za 55 dana 1Foto: Goran Nikolić, Foto: Maraton 55/55

Kragujevčanin Goran Nikolić, aktivni rekreativac, spreman je da postavi novi Ginisov rekord u trčanju maratona – 55 maratona za 55 uzastopnih dana.

Goran je slabovid, sa samo 5 procenata vida na jednom oku, i ovo je prvi put da sportista sa invaliditetom „napada“ rekord potpuno zdravog sportiste.

Sadašnji Ginisov rekord je 52 maratona za 52 dana i u vlasništvu je japanskog atletičara.
Goran je ka svom cilju krenuo u subotu, 03. septembra, u 6 sati iz Kragujevca. Zahvaljujući generalnom pokrovitelju maratona „Rotari Distriktu 2483“ i angažovanju rotarijanaca i Rotari klubova iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, Goran će „dotrčati“ do 55 gradova iz sve tri države. Poslednja etapa u obaranju Ginisovog rekorda predviđena je za 27. oktobar, sa ciljem u Budvi.

Nikolićeva aktivnost ima jak humanitarni karakter, jer na ovaj način želi da animira ljude dobre volje i prikupi sredstva koja će transparentno uložiti za nabavku sportske opreme i rekvizita za osobe sa invaliditetom, koja će staviti na raspolaganje korisnicima regionalnog Centra za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom „Iskra“ u Kragujevcu.

Nikolić kaže da je centar opremljen osnovnom opremom, ali im nedostaju sportska oprema i rekviziti koji su veoma skupi i uglavnom se nabavljaju u inostranstvu.

– Voljom zadužbinara i Grada Kragujevca, imenovan sam za direktora pomenutog sportskog centra. Pomislio sam da ću biti korisniji na drumu, da trčim od grada do grada i da se posredstvom medija obratim kompanijama, privrednicima i fondacijama kako bi nas podržali kroz sponzorstvo i donacije – rekao je Nikolić za Danas.

On se osvrnuo na inkluzivno obrazovanje dece sa invaliditetom, kojima nastavnici i pored dobre volje, ne mogu da se na pravi način posvete, zbog nedostatka posebne sportske opreme i rekvizita.
– U okviru novootvorenog centra, kroz vikend i petnaestodnevne aktivnosti, ta deca će moći da se uključe u sportski i rekreativni život, a talenti koji će biti prepoznati biće uključeni u paraolimpijski program kako bi predstavljali svoju zemlju na međunarodnim takmičenjima – kazao je Nikolić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari