U Beogradu se zabranjuje roštiljanje na terasama stambenih zgrada 1Foto: Pixabay/HaiRobe

Goran Vesić izjavio je gostujući u jutarnjem programu TV Prva da će odbornici Skupštine grada Beograda u ponedeljak glasati za odluku kojom se zabranjuje korišćenje ćumura i otvorenog plamena u stambenim zgradama.

„Jedna od najčešćih primedbi građanki i građana Beograda su mirisi koji stambenim zgradama dolaze od ugostiteljskih objekata kao i onih koji se bave poslovanjem u stanovima. Zato će odbornici glasati u ponedeljak o zabrani upotrebe otvorenog plamena, a naročito upotreba ćumura u posebnim delovima zgrade (zatvorenim i otvorenim prostorima), zajedničkim prostorima, kao i na zemljištu za redovnu upotrebu zgrade“, rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika Beograda je dodao da je sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije, analizom slučajeva izbijanja požara na teritoriji grada Beograda, utvrdio da se ljudski faktor navodi kao najzastupljeniji uzrok izbijanja požara, posebno u stambenim zajednicama i to upotrebom otvorenog plamena na terasama stambenih objekata.

„Upotreba otvorenog plamena najčešće na terasama i to naročito prilikom pripreme roštilja, pri naletu i najmanjeg vetra dovodi do izbijanja i širenja požara unutar stambenog prostora korisnika, a često se prenosi na stambenu jedinicu pored, iznad ili ispod nje „, rekao je Vesić i dodao da je motiv zabrane pre svega preventivno delovanje, s obzirom na činjenicu da je u porastu broj požarom obuhvaćenih objekata na teritoriji grada Beograda, a u cilju smanjenja rizika po život i zdravlje ljudi, životne sredine i materijalnih dobara.

Vesić je rekao da će se u Beogradu znati red, poštovati pravila i zakoni i da građani moraju da budu zaštićeni od onih koji su bahati.

„Kao što smo sistemom Oko sokolovo uveli red i zaustavili bahato parkiranje tako ćemo sada zaštiti građane od požara koje stvaraju otvoreni plamen, plinske boce i ćumur. Brzo ću izaći i sa rešenjem za buku koja je postala jedan od najvećih problema grada“, poručio je Vesić.

Primena odluke odložena je za počev od 1. januara 2022. godine kako bi se dalo vremena svim stanarima na teritoriji grada Beograda za prilagođavanje novim pravilima kućnog reda.

„Imperativ Grada je da zaštiti bezbednost svojih građana te će se u narednom periodu doneti posebna Odluka kojom će se zabraniti upotreba ćumura i u ugostiteljskim objektima koji se nalaze u stambenim zgradama. Njima će takođe biti zabranjena upotreba ćumura i otvorenog plamena u restoranima koji se nalaze u stambenim zgradama“, istakao je zamenik gradonačelnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari