U nedelju treći po redu Jesenji Beogradski polumaraton 1Foto: Beogradski maraton

Treći po redu Jesenji Beogradski polumaratonu biće održan u nedelju, 27. novembra a danas su najavljene poslednje tri trke ove sezone u organizaciji Beogradskog maratona. U pitanju je trka na 21 i na 10km i Sava osiguranje porodična trka dužine 2,3 km.

Direktor Beogradskog maratona Darko Habuš rekao je da će to biti prava prilika da se završi sezona pred zimsku pauzu.

„Za razliku od polumaratonske distance na proleće, trasa jesenjeg polumaratona se trči centralnim gradskim ulicama, startujemo kod crkve svetog Marka, prolazimo kroz Dorćol, trčimo oko Kalemegdana i preko Brankovog mosta i uživamo u jesenjem ambijentu našeg glavnog grada. Mislili smo na sve kategorije učesnika i organizovali tri trke. Trku na 21km za elitne i pripremljene učesnike, trku na 10 km za one koji se rekreativno bave trčanjem i Sava osiguranje porodičnu trku dužine 2,3km na koju pozivamo sve porodice koje žele sa svojom decom da istrče ili prošetaju krug od crkve Svetog Marka preko Slavije do Terazija i od malih nogu deci stvaraju ljubav prema sportu i zdrave navike,“ izjavio Habuš na konferenciji za novinare.

On je dodao da su učešće na 3. Jesenjem Beogradskom polumaratonu već potvrdili mnogobrojni svetski i domaći elitni takmičari, te se očekuje jaka konkurencija i izuzetno brza trka, uz moguće obaranje rekorda staze.

„U jakoj muškoj konkurenciji nadmetaće se tri tamičara iz Kenije sa trkačem iz Burundija. Očekujemo obaranje rekorda staze, jer sva četvorica imaju lične rekorde u polumaratonu koji su ispod 62 minuta. U ženskoj konkurenciji snage će odmeriti Lena Jerotič iz Kenije, sa domaćim takmičarkama Oliverom Jevtić i Teodorom Simović. Gosti 3. Jesenjeg Beogradskog polumaratona biće i srpski maratonci koji su učestvovali na svih 6 maratona iz „Majors“ serije i to Katarina Pohlod, Aleksandar Kapulica i Mašan Pejović koji će trčati, i Vladimir Beljanski, Srećko Mićić i Vučić Šćepanović koji će ih bodriti iz publike“, dodao je direktor Beogradskog maratona.

Bojan Mijailović, predsednik izvršnog odbora Sava osiguranja, u ime Sava osiguravajuće grupe, potpisao je Ugovor o sponzorstvu sa Beogradskim maratonom za period od tri godine, po osnovu čega je Sava osiguranje steklo status ekskluzivnog sponzora – Zvanično osiguranje Beogradskog maratona.

„Nakon višegodišnje kvalitetne saradnje sa Srpskim atletskim savezom, odlučili smo da još snažnije podržimo razvoj atletike – kraljicu sportova i da još intenzivnije promovišemo zdrav i aktivan način života. Sava osiguravajuća grupa danas je potpisala ugovor o sponzorstvu Beogradskog maratona za naredne tri godine, čime Sava osiguranje zvanično postaje aktivan član Kluba Beogradskog maratona. Očekujemo kvalitetnu saradnju na obostrano zadovoljstvo. Sa naše strane Beogradski maraton i učesnici svih trka dobiće adekvatno osiguranje za vreme učešća u trkama“, naveo je Mijailović.

On je dodao da uz podršku Beogradskog maratona i Srpskog atletskog saveza organizujuju Sava osiguranje porodičnu trku, koja se održava istog dana kada i Beogradski polumaraton, 27. novembra, sa početkom u 10.15 časova kod crkve Svetog Marka.

„Sava osiguranje porodična trka je revijalnog i zabavnog karaktera. Predstavlja festival aktivnih porodica koje slave život kroz kvalitetno provođenje zajedničkog vremena. Porodice koje su zajedno fizičke aktivne bolje su povezane i izgrađuju, međusobno, jače veze. Trka je besplatna, a startne pakete Sava osiguranja dobija 1000 prijavljenih učesnika. Pozivamo naše sugrađane da budu učesnici Sava osiguranje porodične trke i da sa svojim porodicama prošetaju ili pretrče stazu od 2,3 km na kojoj ih očekuju zanimljiva iznenađenja, a na cilju vredne nagrade po osnovu zanimljivih kriterijuma“, naveo je on.

Prema rečima Slađane Stamenković, predstavnice elitnih takmičarki mlađe generacije, Beogradski maraton je razlog zbog kojeg je, verovatno, veliki broj ljudi u Srbiji počeo da trči.

„Za mene je bio motivacija za postavljanje ličnih rekorda iako staza važi za težu. Savet za trkače u nedelju je da iskoriste dobre vremenske uslove da postignu dobar rezultat i postave temelj za narednu godinu. Pozvala bih sugrađane da u nedelju navijamo i da zajedno gadimo sportsku atmosferu u Beogradu“, rekla je ona.

Nakon konferencije za medije, održana je edukativna konferencija pod nazivom Beogradski maraton – Sportski forum, na kojoj su bila upriličena tri panela i to: Organizacija velikih sportskih i atletskih događaja, PR i komunikacija u sportu i Zdravlje i sport.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari