Sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu Ljiljana Jovčić razgovarala je sa predstavnicima odborničke grupe SNS u Skupštini Grada o inicijativi da se trećem detetu omogući besplatan boravak u beogradskim vrtićima. Grad i Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu podržavaju svaku inicijativu koja je usmerena na pomoć deci i porodici.

Sekretarijat će razmotriti sve načine i analizirati troškove i prihode predškolskih ustanova, a prema prvoj računici, za ove namene potrebno je da one izdvoje najmanje 100 miliona dinara godišnje, rečeno je u saopštenju ovog Sekretarijata .

Iz Sekretarijata napominju, da dosadašnja izdvajanja za predškolske ustanove iznose 15 odsto od ukupnog budžeta grada, a da su tekući prihodi Grada, po osnovu republičkih propisa, smanjeni za skoro sedam milijardi dinara.

U beogradskim vrtićima, popust po osnovu trećeg i četvrtog deteta ostvaruje 4.268 dece, dok su samohrani roditelji koji imaju treće i četvrto dete oslobođeni plaćanja vrtića. Ostali roditelji po sadašnjem pravilniku plaćaju za svoju decu 50 odsto manje od već utvrđene cene po prihodima porodice, što ne isključuje i druge dodatne olakšice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari