Ulice za bicikliste: Još jedna vožnja Kritične mase 26. juna od 17h u Beogradu 1Foto: Udruženje ULICE ZA BICIKLISTE

U subotu, 26. juna 2021. godine u 17h sa Trga Nikole Pašića u Beogradu krenuće još jedna Kritična masa — masovna biciklistička vožnja koju svake poslednje subote u mesecu organizuje Udruženje građana „Ulice za bicikliste“, navodi se u saopštenju.

Skup je u 16:30 na Trgu Nikole Pašiča, a vožnja počinje u 17h. Opis rute možete pogledati na našem profilu na društvenim mrežama „UG Ulice za bicikliste“ ili na linku.

Kako navode, 116. po redu Kritična masa održaće se pod nazivom „BICIKL i ADA“, a vožnja se završava na Adi Ciganliji. Skrećemo pažnju na jednu bitnu i dugo čekanu promenu, navodi se u saopštenju.

„U srdačnoj i efikasnoj saradnji sa JP „Ada Ciganlija“ uspeli smo da izmenimo decenijama stara ukrštanja biciklističke staze i kolovoza — znak stop za bicikliste je ukinut na tri mesta, postavljeni su novi znakovi koji upozoravaju vozače automobila na biciklističke prelaze, a sami prelazi su ofarbani crvenom bojom. Iako smo na ovaj problem ukazivali i ranije raznim gradskim službama, uz razumevanje i predusretljivost uprave Ade Ciganlije uspeli smo da se izborimo za to da u zelenom kutku Beograda nemotorizovana vozila konačno dobiju prednost. Ovaj primer pokazuje da su promene ka održivom transportu ipak dostižne i da je lakše kada se za njih zalažemo zajedno“, objasnili su iz organizacije.

Iz organizacije su pozivali sve zainteresovane da im se pridruže na svojim biciklima, rolerima ili trotinetima.

Kritična masa je biciklistička vožnja koja se organizuje svake poslednje subote u mesecu sa ciljem da se pored uživanja u vožnji kao zdravom načinu kretanja skrene pažnja i na probleme biciklista u saobraćaju.

„Ove subote imamo razlog za slavlje! Očekuje nas lep dan, druženje na plaži nakon vožnje i tema kojoj se svi radujemo – BICIKL i ADA“, zaključili su u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari