Usvojena inicijativa da park na Savskom keju ponese ime Diane Budisavljević 1Diana Budisavljević Foto: Wikipedia

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda usvojila je na današnjoj sednici inicijative da se na Savskom keju imenuje park  Diane Budisavljević, kao i da centralni park na prostoru Beograda na vodi ponese naziv Savski park.

Kako se navodi u saopštenju Sekretarijata za informisanje grada, na današnjem zasedanju usvojene su i  inicijative da se podignu spomenici Petru Nikolajeviću Moleru i Aleksandru Deroku.

Navode da je zamenik gradonačelnika Goran Vesić u svojstvu građanina podneo je predlog da park koji se proteže od Brankovog mosta do Beton hale, gde će i biti podignut spomenik Diani Budisavljević, ponese ime ove velike heroine i humanitarke.

Kao što je svima poznato, Diana Budisavljević, hrabra Austrijanka, svojim je požrtvovanjem i nesebičnom ljubavlju prema srpskom narodu učinila nešto što Srbija nikada neće zaboraviti. Tokom Drugog svetskog rata spasila je nekoliko hiljada srpske dece iz logora u Jasenovcu, odnosno više od 15 hiljada dece iz logora smrti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Ona ne sme biti zaboravljena. Njena borba je bila jedinstvena. Kako će spomenik biti podignut na Savskom keju, bilo bi primerno i simbolično da i parkovska površina, na potezu od Brankovog mosta do Beton hale, ponese njeno ime“, stoji u inicijativi.

Članovi Komisije usvojili su inicijativu da centralni park na prostoru Beograda na vodi, uz Bulevar Vudroa Vilsona i Nikolaja Kravcova, ponese ime  Savski park.

Na predlog Službe glavnog urbaniste, Sekretarijat za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima, na Beokom portalu 11. decembra 2019. godine objavio je anketu o imenu novoizgrađenog parka uz Bulevar Vudroa Vilsona i Nikolaja Kravcova. U anketi, koja je trajala do 11. maja ove godine, najviše predloga građana bilo je da ovaj prostor ponese ime Savski park“, navedeno je u obrazloženju.

Članovi Komisije usvojili su i predloge da se u Beogradu podignu spomenici prvom predsedniku Narodne kancelarije, vojvodi i slikaru Petru Nikolajeviću Moleru i arhitekti Aleksandru Deroku.

Kao građanin Beograda, podnosim inicijativu da se podigne spomenik Petru Nikolajeviću Moleru, prvom predsedniku Narodne kancelarije, vojvodi i slikaru, u parku u Molerovoj ulici na Vračaru. On je ličnost koja je zadužila srpski narod, kako sa mačem i puškom, tako i bez njih. Svojom energijom i mudrošću često je bio duhovni vođa naroda, čineći ga hrabrim u najtežim vremenima ratovanja, bede i bolesti, u neprestanoj težnji za oslobođenjem srpskog naroda i srpske države, kakva je Srbija danas“, objašnjeno je u inicijativi Gorana Vesića.

Glavni urbanista Marko Stojčić, zajedno sa zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem, podneo je inicijativu i za podizanje spomenika znamenitom arhitetki Aleksandru Deroku, na platou na uglu Topličinog venca i Čubrine ulice.

Kako se Deroko smatra jednim od najznačajnijih arhitekata Srbije, mišljenja smo da takva ličnost iz naše istorije arhitekture zaslužuje spomenik i da ovaj prostor bude posvećen njemu, koji je stanovao u neposrednoj blizini, na Topličinom vencu broj 6″, navedeno je u inicijativi.

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda usvojila je i zahtev Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda da se Spomenik lučkom radniku, delo vajara Radete Stankovića, koji se nalazi na Savskom keju, zbog rekonstrukcije ovog keja premesti bliže glavnom stepeništu, tako da bude na reprezentativnijoj i izloženijoj lokaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari