Usvojene inicijative da se postavi spomen-ploča Mileni Dravić i Draganu Nikoliću i imenuje ulica po Marku Markoviću 1Foto: Beoinfo

Predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda Andrea Radulović saopštila je danas da je na današnjoj sednici ovog tela usvojena inicijativa Gradske opštine Vračar da se postavi spomen-ploča Mileni Dravić i Draganu Nikoliću, srpskim glumačkim legendama, na skveru koji nosi njihova imena, kao i inicijativa građanina Miše Markovića da Žumberačka ulica na teritoriji opštine Čukarica ponese ime Marka Markovića, srpskog sportskog novinara. 

Radulovićeva je istakla veliki značaj čuvanja sećanja na glumce koji su ostavili veliki pečat na našu glumačku scenu.

– Milena Dravić i Dragan Nikolić predstavljaju neraskidiv deo našeg grada i njihov kulturni doprinos je nemerljiv. Pre svega, postavljanjem spomen-ploče, Vračarci, ali i svi Beograđani ostaće povezani na jedan način sa legendama koje su volele svoj Beograd i svoj glumački poziv – rekla je Andrea Radulović.

U inicijativi Opštine Vračar stoji da su građani Vračara na ovakav način odali počast glumačkom paru, Mileni i Draganu, koji su bili i stanovnici ove opštine.

– Postavljanjem spomen-ploče Mileni Dravić i Draganu Nikoliću Gradska opština Vračar bi na ovaj način očuvala sećanje na čuveni glumački par i podarila im trajni simbol u opštini, čiji su deo bili – navodi se u inicijativi ove gradske opštine.

Članovi Komisije takođe su usvojili inicijativu građanina Miše Markovića da Žumberačka ulica na teritoriji gradske opštine Čukarica ponese ime Marka Markovića, srpskog sportskog novinara.

– Marko Marković je bio doajen srpskog i jugoslovenskog sportskog novinarstva, Beograđanin tokom celog svog radnog i životnog veka, dobitnik brojnih domaćih i međunarodnih priznanja. Čvrsto verujemo da, u javnosti pokrenuta i od porodice podržana inicijativa da se jedna ulica u našem Beogradu preimenuje po novinaru Marku Markoviću zajedno sa Gradom Beogradom obogaćuje sećanje i podsticanje na zajedničke vrednosti – stoji u inicijativi Miše Markovića.

Na sednici Komisije usvojena je i inicijativa Rasima Ljajića, koju je podneo u svojstvu građanina, da se podigne spomenik Tomi Zdravkoviću u Skadarskoj ulici kod broja 26. Kako u inicijativi piše, svojom muzikom, pojavom, načinom razmišljanja i toplinom duše Toma Zdravković je dao doprinos duhu našeg grada i njegovom imidžu po kojem se i danas presudno prepoznaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari