Vesić: Deponija u Vinči će biti zatvorena do kraja godine 1Foto: BETAPHOTO/EV

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas FoNetu da će deponija Vinča biti zatvorena do kraja godine, a da će u narednom periodu biti rekultivisana i na njoj će biti zasađeno drveće, a nova deponija će reciklirati smeće i od njega praviti struju i toplotnu energiju koju će koristiti beogradske toplane.

Prema njegovim rečima, napravljena je nova sanitarna deponija koja je u potpunosti u skladu sa svim evropskim standardima.

U pitanju je deponija koja ima pročistač za procedne vode i sav otpad koji bude dopreman na nju biće tretiran na dva načina – recikliranjem građevinskog otpada od kog će se praviti smesa za izgradnju puteva i proizvodnjom struje i toplotne energije koja će se dobijati obrađivanjem smeća.

S obzirom na to da se u Beogradu danima oseća neprijatan miris zbog požara na deponiji, ali i izlivanja fekalija u Savu i Dunav, Vesić je poručio da je problem otpadnih voda prisutan u prestonici od uvođenja kanalizacije početkom dvadesetog veka i da se time niko do pre nekoliko godina nije bavio.

,,Sva kanalizacija se izliva u reke, a mi u ovom trenutku imamo 100 direktnih izliva kanalizacije u Beogradu“, rekao je zamenik gradonačelnika i objasnio da glavni grad svake godine sipa zapreminu od 60.000 olimpijskih bazena fekalija u Savu i Dunav, kao i da je on poslednji veliki grad u Evropi koji to radi.

Da bi Beograd rešio problem kanalizacije potrebno je da izgradi pet fabrika za preradu otpadnih voda, istakao je Vesić i dodao da je najveća fabrika Veliko selo koje pokriva 1,5 milion ljudi, pa kada ona bude napravljena, 80 odsto izliva svih kanalizacija će biti ukinuto.

,,Ta fabrika je počela da se radi i već u septembru ćete videti radove u Velikom selu čija je vrednost 271 milion u prvoj i oko 400 miliona u drugoj fazi, pa kada bude završena rešićemo najveći deo problema“, precizirao je Vesić. Kako je rekao, osim toga potrebno je napraviti još četiri fabrike u Batajnici, Ostružnici, Obrenovcu i u Grockoj.

,,Potpisali smo ugovor za izgradnju fabrike u Obrenovcu, sad treba da potpišemo za Ostružnicu“, izjavio je Vesić i dodao da će preostale dve finansirati Beograd samostalno ili sa Evropskom unijom. On tvrdi da će biti potrebno desetak godina da se to reši, ali da će taj problem biti rešen jer je neko počeo da se bavi tim pitanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari