Vesić najavio novu izmenu naziva ulica u Beogradu 1Foto: Beta/Milan Obradović

Najavljujući novu izmenu naziva ulica u Beogradu, zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da nije normalno da Beograd ima Hrvatsku, Zagorsku, Zagrebačku ili Zadarsku ulicu, kao što nije normalno ni to što je imao do pre tri godine ulicu Goce Delčeva, osnivača VMRO, koji je možda zadužio Severne Makedonce, ali Srbe nije nikako.

Vesić je za Novosti objasnio da je grad Beograd u svojoj istoriji bio je glavni grad država čiji su sastavni deo bile različite teritorije i narodi i da imenima ulica ili spomenicima glavni grad predstavlja čitavu državu, pa zato danas u Beogradu veliki broj ulica nosi imena po geografskim pojmovima iz republika bivše Jugoslavije, ali i po gradovima koji nemaju Beogradsku ulicu.

Prema njegovim rečima, od glavnih gradova republika bivše Jugoslavije samo Podgorica i Skoplje imaju Beogradsku ulicu.

Novosti pišu da će, na primer, žitelji Zagorske ulice u Zemunu uskoro dobiti adresu u Ulici Blagoja Jovovića, koja će biti nazvana po atentatoru na Antu Pavelića.

Nove table osvanuće i na još nekim ulicama. Biće promenjena imena ulica Porečke, Hvarske, Hrvatske na Paliluli, zatim Splitske, Podravske i Bjelovarske na Voždovcu i Šibeničke (Zvezdara).

Menjaće se nazivi i Ljubljanske, Bledske, Bosanske i Mariborske na Zvezdari, Celjske ulice na Vračaru, Lopudske na Savskom vencu, Murske na Voždovcu, Zeničke na Paliluli.

Ranije je Zadarska ulica preimenovana u Dobrice Ćosića, Zagrebačka u Koče Popovića, Travnička u Milorada Ekmečića, Pohorska u General Ždanovu, a gradske vlasti razmišljaju da li da promene imena Sarajevske i Mostarske ulice na Savskom vencu.

Naziv Kumanovske ulice neće se menjati, jer Kumanovska bitka svedoči i o srpskim herojskim podvizima.

Od 2000. godine do danas više od 9.000 ulica u Beogradu je promenilo naziv. Neke od njih su preimenovane i više puta, drugima su vraćena imena koja su ranije nosile, a neke od izmena digle su prašinu i izazvale negodovanje u javnosti.

Moj stav je da je to pitanje reciprociteta, kaže Vesić, dodajući da Beograd  nema ulice koje nose ime po gradovima u kojima se poštuje. Recimo Beč ima Beogradski trg, a mi nemamo Bečku ulicu, Brisel ima Beogradsku ulicu, ali mi nemamo Briselsku.

Red je da pokažemo poštovanje prema onima koji poštuju naš grad i našu zemlju, a ne da budemo mazohisti i da imamo imena ulica koja su iz sredina gde se zatire sve što podseća na srpstvo, rekao je on.

Prema njegovim rečima,  ulice Beograda pre svega treba da budu način da pokažemo poštovanje prema ljudima koji su zadužili našu zemlju, prema prijateljskim zemljama i narodima, kao i prema onima koji su zadužili čovečanstvo.

Zato ćemo nastaviti da menjamo imena svih ulica koje nose naziv po onima koji više nemaju veze sa Srbijom, kao i po sredinama u kojima bilo šta što dolazi iz Srbije nije dobrodošlo, poručio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.