Vesić: Novo vanbolničko porodilište u Lazarevcu biće završeno krajem avgusta 1Foto: Beoinfo

Prvo vanbolničko porodilište koje se gradi na teritoriji Beograda posle 40 godina, biće završeno krajem avgusta, najavio je gradski menadžer Goran Vesić prilikom današnje posete tom objektu u Lazarevcu.

On je naglasio da je za ove četiri godine posetio puno novoizgrađenih objekata, ali da mu je ovaj jedan od najdražih zato što zna koliko su se ljudi iz Lazarevca borili za to.

– Nalazimo se na gradilištu prvog vanbolničkog porodilišta koje se gradi na teritoriji Beograda posle 40 godina, a objekat će biti završen do kraja avgusta. To je bilo važno za Lazarevac jer se na ovoj opštini godišnje rodi više od 600 beba, ali samo oko 150 žena se porađalo u Lazarevcu dok su ostale išle u Beograd. Ovaj deo Lazarevca od Beograda je udaljen oko 60 kilometara, a neki delovi opštine su udaljeni i oko 90 kilometara, što je i razlog da se ovde izgradi jedno novo moderno porodilište – rekao je Vesić.

On je precizirao da projekat vredi 120 miliona dinara, te da je polovinu sredstava obezbedila Opština Lazarevac, a drugi deo Vlada Republike Srbije preko Evropske investicione banke.

– To je jasan pokazatelj koliko dobro mogu da sarađuju vlada, grad i opština, kako bi ovaj značajan objekat bio završen. Ovaj objekat je, uz Klinički centar u Nišu, najmoderniji bolnički objekat koji se gradi u Srbiji i biće urađen po najvišim svetskim standardima – istakao je Vesić i dodao da će se istvovremeno i na domu zdravlja krenuti sa zamenom stolarije, što će takođe finansirati Evropska investiciona banka.

On je podsetio da Grad Beograd od 1. jula obezbeđuje po 10.000 dinara za svaku porodilju na teritoriji grada, pored toga obezbeđuje dodatnih 25.000 dinara za sve porodilje koje su slabijeg materijalnog stanja.

– Sve obaveze koje imamo prema porodiljama isplaćuju se na vreme. Kada smo došli na vlast pre skoro četiri godine, zatekli smo skoro 389 miliona dinara dugovanja prema trudnicama i porodiljama, a svega tri i po hiljade porodilja su bile obuhvaćene ovim merama. Sada su merama obuhvaćene sve porodilje i svoje obaveze izvršavamo na vreme – rekao je Vesić i podsetio na vladine mere populacione politike, dodajući da se Beograd na ovaj način uključuje u realizaciju vladinih mera i dodatno pomaže svojim sugrađankama.

Gradski menadžer je najavio da će  Grad Beograd u budućnosti voditi računa da više vrtića radi i posle radnog vremena, kao i da se razmišlja o tome da se vrtići urade u našim javnim preduzećima koja imaju više od hiljadu zaposlenih.

Državni sekretar u Ministrastvu državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević ponovio je da je ovo dobar pokazatelj saradnje između opštine i Grada Beograda sa resornim ministarstvima Republike Srbije.

– To je samo početak ulaganja u mnoge opštine širom Srbije, a pogotovu u opštinu Lazarevac. Potpisan je ugovor za zamenu celokupne stolarije Doma zdravlja „Dr Đorđe Kovačević”, u visini od 24 miliona dinara, a očekuje nas i zaključenje ugovora o donaciji dva transportna vozila za prevoz pacijenata – rekao je Stević i dodao da očekuje da će se krajem leta ponovo naći ovde u ovom velelepnom objektu.

Bojan Sinđelić, predsednik opštine Lazarevac, ovom prilikom je istakao da je cilj rukovodstva ove opštine da se njeni građani osećaju ravnopravnim sa ostalim građanima Beograda.

– Cilj nam je bio da Lazarevčani ostanu u Lazarevcu i imaju sve uslove neophodne za normalan život. Time ćemo pokazati da vodimo odgovornu socijalnu politiku, a rezultati se vide već ovde – rekao je Sinđelić.

Dr Jovan Milojević, direktor Doma zdravlja „Dr Đorđe Kovačević”, podsetio je na veliki značaj saradnje na zajedničkom cilju, a to je izgradnja modernog vanbolničkog porodilišta koje će obuhvatiti 1.300 kvadrata i biće opremljeno po najvišim standardima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.