Vesić o oglasu za zakup sportskog kompleksa na Dorćolu: Mogao je da se javi i Federer 1Foto: EPA-EFE/NIC BOTHMA (arhiva)

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić danas je odbacio navode da je grad, pri raspisavanju oglasa za zakup sportskog kompleksa na Dorćolu, postavio uslove koje može da ispuni samo firma porodice tenisera Novaka Đokovića.

Vesić je rekao novinarima u Beogradu da su na taj oglas mogle da se i jave i svetske kompanije, koje ispunjavaju uslove o organizovanju teniskih turnira, te u tom kontekstu pomenuo i tenisera Rodžera Federa.

Vesić je rekao i da je obaveza ponuđača na tenderu bila da mogu da organizuju teniski turnir ATP 250 i ATP 500, te dodao da je tačno da to u Srbiji može samo jedna firma, odnosno preduzeće porodice Đoković.

On je rekao i da je Đokoviću nudio da besplatno preuzme teniske terene na Dorćolu ali da to Novak nije želeo da uradi, već je, kako je Vesić naveo, „insistirao da plati“.

Prema Vesićevim rečima, kada Novak Đoković organizuje teniske turnir to znači ogromnu promociju i za Beograda i Srbije. „Želimo da Novak Đoković radi u Srbiji, a ne da ga oteramo“, rekao je Vesić.

On je ocenio i da Đoković, u bilo kom svetskom centru može da dobije organizaciju teniskih turnira.

„Da Đoković ode kod gradonačelnika Berlina, Londona, Minhena… i predloži da organizuje turnir, siguran sam da bi sve dobio besplatno“, rekao je Vesić.

Transparentnost Srbija je ranije saopštila da je Grad raspisao oglas za zakup sportskog kompleksa na Dorćolu sa uslovima kojima se izigrava svrha javnog nadmetanja „jer može da ih ispuni samo jedna firma, koja je organizovala ovgodišnje teniske turnire i ATP 250 i WTA 250“.

Oglašeno je davanje u dugoročni zakup sportskog centra koji se nekada zvao „25. maj“, a sada „Milan Gale Muškatirović“, na Dorćolu a u oglasu je navedeno i da će postupak davanja u zakup biti sproveden i ako pristigne samo jedna ponuda.

Na osnovu ostalih uslova, kako je ukazala Transparentnost Srbije, jasno je da može da ih ispuni samo firma koja je organizovala ovogodišnji „Belgrade Open“ i koja je u vlasništvu nekog od članova porodice Đoković.

Ukazano je i da „propisi ne prepoznaju mogućnost postavljanja ovakvih uslova“ a da je, kako je navedeno“uredbom predviđeno da se u oglasu moraju propisati uslovi koji se odnose na zakup, a nije propisano postavljanje uslova koji se odnose na samog zakupca“.

„To je i logično, jer bi gradu koji daje zemljište u zakup trebalo da bude cilj da kroz zakup ostvari što veću zaradu, a ograničavanje konkurencije uvek ima za posledicu smanjenje zarade“, istakla je Transparentnost Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.