Vesić: Ponovo raspisan tender za fabriku za prečišćavanje otpadnih voda 'Krnjača', bolji uslovi 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Zamenik gradonačelnik Beograda Goran Vesić izjavio je danas da su grad i Evropska investiciona banka (EIB) ponovo raspisali tender za fabriku za prečišćavanje otpadnih voda „Krnjača“.

„Na prethodnom tenderu nije podneta nijedna prijava iako je 38 domaćih i evropskih kompanija otkupilo dokumentaciju. Izvodjači su se bojali da zbog rata u Ukrajini i rasta cena gradjevinskog materijala i radne snage započnu posao koji treba da traje 30 meseci, a na kome je bilo dozvoljeno samo deset odsto povećanja cene“, rekao je Vesić za televiziju Prva.

Prema njegovim rečima, „sada su Evropska investiciona banka (EIB) i Grad Beograd promenili ovu odredbu u skladu sa novom evropskom praksom u krizi i odlukama Grada“, preneo je Beoinfo.

„Zainteresovani ponudjači mogu da dostave prijave do 2. avgusta, a tender se sprovodi na osnovu ugovora koji je Grad Beograd zaključio sa EIB za realizaciju izgradnje kanalizacije na levoj obali Dunava“, objasnio je Vesić.

Tender obuhvata projektovanje i izgradnju fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Krnjači, s planiranim proširenjem kapaciteta u budućnosti. U fabrici će se odvijati svi procesi neophodni za postizanje biološki ispravnih standarda za ispuštanje prečišćenih voda u Dunav.

„To znači da više nijedna kap otpadnih voda iz kanalizacije na levoj obali Dunava, koja se takodje gradi, neće odlaziti u Dunav ako nije biološki tretirana tako da ne zagadjuje životnu sredinu“, naveo je Vesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari