Vesić: Potpisan ugovor za projektovanje druge linije beogradskog metroa 1Goran Vesić Foto: Beoinfo

Grad Beograd, JKP „Beogradski metro i voz“ i francuska kompanija „Egis Rail“ potpisali su ugovor za projektovanje druge linije beogradskog metroa, za koju je sredstva obezbedila Vlada Srbije, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić u jutarnjem programu Studija B.

On je istakao da će francuska kompanija „Egis“, prema tom ugovoru, izraditi tehničku dokumentaciju, odnosno Studiju opravdanosti i Idejni projekat sa Studijom procene uticaja na životnu sredinu za drugu liniju metroa od stanice Bežanija do stanice Mirijevo.

„Na Bežanijskoj kosi planiran je zajednički depo za linije 2 i 3. Projektovanje depoa je sastavni deo ovog ugovora. Rok za završetak ugovora je 25 meseci kako bi se sa izgradnjom druge linije počelo 2023. godine da bi bila završena 2030. godine. Početak gradnje prve linije beogradskog metroa predviđen je za novembar ove godine, a završetak 2028. godine“, rekao je Vesić.

Ukupna dužina druge biće 21 kilometar i obuhvata ukupno 23 metro stanice, naveeno je u saopštenju graske uprave.

Beograd raspisao tendere za rekonstrukciju jednog muzeja i dva pozorišta u jednom danu

Grad Beograd raspisao je u jednom danu tendere za rekonstrukciju jednog mzzeja i dva pozorišta. To se nikada ranije, u modernoj istoriji Beograda, nije dogodilo. To je dokaz koliko Beograd ulaže u kulturu, rekao je gostujući u jutarnjem programu Studija B zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

„Raspisali smo tender za rekonstrukciju objekta bivše Vojne akademije na uglu Resavske i Nemanjine ulice koji će postati Muzej grada Beograda. U rekonstrukciju ove zgrade ulažemo 25 miliona evra i kada je završimo Muzej grada Beograda će posle 118 godine od osnivanja dobiti svoju kuću koja će se prostirati na 18 hiljada kvadrata, čime će ovaj muzej postati najveći u Srbiji. Osam hiljada godina beogradske istorije nalaziće se na jednom mestu a Grad Beograd nije sagradio novi muzej 56 godina, od 1965. godine“, objasnio je Vesić i dodao da je raspisan tender za rekonstrukciju pozorišta Dadov na Vračaru čija je procenjena vrednost radova 151,5 miliona dinara bez PDV-a.

Vesić je objasnio da će posle rekonstrukcije Dadov, koji sada ima 505 kvadratnih biti skoro duplo veći sa površinom od 918 kvadrata.

„Omladinsko pozorište Dadov, što je skraćenica od Dramski atelje Doma omladine Vračar postoji 63 godine, od 1958. godine. Počeli su da rade u Molerovoj 33 da bi se 1968. godine, dakle pre 53 godine, preselili u zgradu u kojoj se nalaze danas i koja je zidana za pozorište. Sada je, posle više od pola veka došlo vreme da pozorište bude rekonstruisano na radost pozorišne publike“rekao je Vesić.

Grad Beograd objavio je tender za rekonstrukciju dela objekta koji se nalazi na uglu ulica Savske i Risanske u kojem će se realizovati programi kulturne inkluzije sa osobama sa invaliditetom.

„Inkluzivni kulturni centar za osobe sa invaliditetom, površine 857 metara kvadratnih, biće jedinstveno mesto na kome će se organizovati predstave, koncerti, izložbe i kreativne radionice. Ovaj centar će moći da primi 240 posetilaca“, rekao je Vesić.

On je podsetio da je izgrađena i letnja scena u Beogradkom dramskom pozoriuštu a da je Grad Beograd odvojio sredstva za izgradnju letnje scene u Kuli Nebojša.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Vesić: Potpisan ugovor za projektovanje druge linije beogradskog metroa”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.