Skupstina grada Beogradafoto:Stefana Savic

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić pozvao je građane da do srede uveče glasaju o tome kako da se utroši novac iz budžeta grada.

„Mi već tri godine stavljamo budžet na javni uvid. Budžet grada za narednu godinu iznosi 158.404.066.178 dinara, odnosno oko milijadu i 350 miliona evra. Svake godine dve nedelje postavimo nacrt budžeta na sajt grada, građani mogu do srede uveče da glasaju, do sad smo dobili oko 7.600 predloga“, rekao je Vesić na RTS-u i dodao da je prošle godine usvojena trećina predloga.

Vesić je pozvao građane da daju predloge, gradska vlast će ih u narednih sedam dana razmotriti i objaviti na sajtu šta je prihvaćeno.

On je istakao da će pet odsto budžeta koji je po njegovim rečima „najveći u modernoj istoriji“, biti izdvojeno za kulturu.

Govoreći o protestima prošlog vikenda Vesić je rekao da razume opravdanu zabrinutost za ekologiju sada kada su rešena pitanja zaposlenosti i većih plata, pa je ekologija postala važno pitanje.

Vesić je rekao da treba rešavati probleme zagađenja vode i vazduha, i naveo da trećina Beograda nema kanalizaciju, ali da se trenutno gradi pet fabrika za preradu otpadnih voda.

Kada je reč o vazduhu, zamenik gradonačelnika je rekao da su prvi problem individualna ložišta, i da se sada radi na tome da se ljudi jeftinije priključe na gasovod.

„Drugi problem su autobusi i automobili i to rešavamo izgradnjom metroa“, rekao je Vesić i naveo da do 2030. godine praktično neće biti autobusa na ulicama.

Vesić je dodao da je trasa metroa utvrđena i da se taj projekat najavljivao 51 godinu, ali da Srbija tek sada ima toliko jaku ekonomiju da može da izgradi metro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari