Vesić: Raspisan tender za opremanje Makiškog polja 1Foto: Beta/Milan Obradović

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da su grad Beograd i Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju raspisali tender za izradu tehničke dokumentacije za opremanje lokacije Makiško polje, čime je učinjen još jedan korak kako bi metro počeo da se gradi naredne godine.

„Vlade Srbije i Francuske potpisale su 12. maja Sporazum o donaciji u vezi sa realizacijom i finansiranjem projekta beogradskog metroa. Time smo rešili pitanje projektovanja i tehnologije. Sada nas čeka potpisivanje sporazuma sa kompanijom koja će da gradi metro”, rekao je Vesić za Studio B, preneo je Beoinfo.

On je naveo da će tokom jeseni Skupština grada Beograda usvojiti Plan generalne regulacije šinskih sistema grada Beograda, koji je osnov za gradnju metroa, kao i Plan detaljne regulacije Makiškog polja koji će biti osnov za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju depoa.

„Do tog trenutka potrebno je uraditi mnogo drugog posla kao što su geološka istraživanja na prvoj trasi metroa koja finansira grad Beograd ili izrada tehničke dokumentacije za opremanje lokacije Makiško polje”, rekao je Vesić.

Ukupan rok za izradu tehničke dokumentacije iznosi 270 dana, a rok za dostavljanje ponuda je 17. septembar.

Prema generalnom projektu i prethodnoj studiji opravdanosti za metro-linije 1 i 2 u Beogradu, koje je za Beograd uradila francuska kompanija Ežis, usvojene su trase linije 1 metroa koja će povezati Železnik i Mirijevo, dužine 21,3 kilometra, sa 23 stanice, i linije 2, koja će povezati Železničku stanicu Zemun i Mirijevo, dužine 19,2 kilometra, sa 20 stanica , rekao je Vesić.

On je dodao da treća linija nije potpuno definisana jer se tek radi idejni projekat i da ona treba da spoji Voždovac i Novi Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari