Vesić: Rekonstrukcijom Opservatorije Beograd će dobiti još jednu atrakciju 1Foto: Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je danas, u društvu ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića, Astronomsku opservatoriju na Zvezdari.

Vesić je tom prilikom rekao da je namera Grada Beograda da ova opservatorija postane značajno mesto na turističkoj mapi Beograda.

Vesić: Rekonstrukcijom Opservatorije Beograd će dobiti još jednu atrakciju 2
Foto: Beoinfo

Događaju su prisustvovali sekretar za kulturu Ivan Karl, predsednik opštine Zvezdara Miloš Ignjatović, direktorka gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Olivera Vučković, kao i direktor Astronomske opservatorije Gojko Đurašević.

Vesić je rekao da je Astronomska opservatorija nesumnjivo jedno od skrivenih turističkih blaga Beograda, za koje, kako je dodao, nažalost ne zna puno ljudi.

“Astronomska opservatorija izgleda kao da je vreme stalo u tridesetim godinama prošlog veka, kada je i napravljena. Došli smo konkretnim povodom pošto je paviljon u kojem se nalazi mali teleskop renoviran, a sredstva je obezbedilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Želimo da vidimo šta sve možemo da uradimo zajedno sa Vladom Republike Srbije – sa nekoliko ministarstava i Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija na čelu, kako bismo čitavu Astronomsku opservatoriju stavili u funkciju čime bi, osim obrazovne, dobila i funkciju u turizmu”, rekao je Vesić.

Vesić: Rekonstrukcijom Opservatorije Beograd će dobiti još jednu atrakciju 3
Foto: Beoinfo

On je ocenio da je potencijal ogroman i istakao da je već napravljen načelni dogovor o tome za šta će Grad Beograd izdvojiti novac, a za šta Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

“Ovo je samo prva faza i mislim da u narednim godinama možemo da uradimo mnogo toga kako bi ovo mesto postalo prava turistička atrakcija našeg grada. Opservatorije u velikim gradovima Evrope jesu upravo to i karakteriše ih dolazak velikog broja turista koji se tu upoznaju sa pravim naučnim blagom. Objekat je građen između dva svetska rata, a kada čitav prostor budemo rekonstruisali, ova opservatorija će sigurno biti nova turistička atrakcija Beograda. Kada je u pitanju turizam, uvek imamo podršku ministra Ljajića, kao što je bio slučaj sa Skadarlijom i Beogradskom tvrđavom, jer turizam u Beogradu ne može da se posmatra izdvojeno od turizma Srbije”, zaključio je Vesić.

Ministar Ljajić je istakao da Beograd, bez sumnje, predstavlja „lokomotivu” srpskog turizma budući da 55 odsto stranih turista prilikom posete Srbiji dolazi u glavni grad.

Vesić: Rekonstrukcijom Opservatorije Beograd će dobiti još jednu atrakciju 4
Foto: Beoinfo

“Da bi taj trend bio nastavljen, moramo da nastavimo sa investicijama i obogaćivanjem turističke ponude Beograda. Moramo da radimo na otkrivanju novih turističkih atrakcija, kao što je Astronomska opservatorija, jer želimo da ovo mesto bude nezaobilazno za goste naše zemlje i Beograda. Siguran sam da to možemo da ostvarimo i da smo današnjom posetom započeli proces rekonstrukcije ovog objekta i stavljanja u funkciju turizma. Nadam se da ćemo do kraja godine imati rezultat, a da će već sledeće posetioci ovde moći da provode po tri-četiri sata tokom kojih će moći da uživaju u dinamičnom obilasku svega što ovo mesto može da ponudi”, rekao je Ljajić.

Predsednik opštine Zvezdara Miloš Ignjatović zahvalio je Gradu Beogradu i Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija i podsetio da je Opština  Zvezdara dobila ime upravo zahvaljujući ovoj opservatoriji.

“U direktnoj komunikaciji sa pomenutim institucijama došli smo do zaključaka koji su bitni za turistički razvoj naše opštine”, rekao je Ignjatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari