Vesić ugostio učesnike karavana prijateljstva „Onelife rally” 1Foto: Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić primio je danas u Starom dvoru učesnike karavana prijateljstva – „Onelife rally” koji će svojim automobilima proputovati Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Mađarsku i Rumuniju.

Vesić je istakao da će Grad Beograd rado učestvovati u humanitarnim akcijama koje spajaju evropske zemlje i regionom šire dobre vibracije. 

On je rekao da ova akcija promoviše automobilizam i spaja države kroz koje karavan prolazi. Organizatori i učesnici, naveo je Vesić, odlučili su da ove godine novac doniraju obolelima od raka u Makedoniji. 

Kada je u pitanju automobilizam, Beograd ima veliku tradiciju na koju smo izuzetno ponosni. Poznato je da je 6. septembra 1939. godine u Beogradu održana jedina trka Formule 1 u toku Drugog svetskog rata. Pre dve godine smo obnovili tu trku i sada se borimo za mesto u FIA kalendaru kako bismo postali „klasik-trka” u kojoj bi učestvovali kolekcionari koji poseduju bolide iz tog vremena. To je Trka oko Kalemegdana i staza je identična kao 1939. godine, zbog čega i vraćamo kocku ove godine kako bi staza bukvalno bila ista – rekao je Vesić. 

On je istakao da je Muzej automobila, koji se nalazi u Ulici Majke Jevrosime, dobio novi prostor ispod Brankovog mosta, gde su svojevremeno bile garaže saveznih organa. 

Radi se projekat muzeja, a sledeće godine će na tu lokaciju biti prebačen deo kolekcije Muzeja automobila. Kolekcija sadrži zaista sjajne automobile koje građani čak i ne mogu da vide jer sadašnji prostor nema dovoljan kapacitet. Na novoj lokaciji postojaće mogućnost izlaganja automobila i ispred zgrade muzeja, što je prometna lokacija i to će sigurno biti pravi potez – istakao je zamenik gradonačelnika. 

Prema njegovim rečima, ne bi trebalo zaboraviti ni činjenicu da je gotovo čitav put prema Avali obnovljen, pa će reli trke moći da se odvijaju u još boljim uslovima i konkurišu za međunarodne kalendare. 

Zanimljivo je da je supruga kralja Aleksandra – kraljica Marija držala rekord na toj stazi, koji je oboren tek pedesetih godina prošlog veka. Ona je bila reli vozač i imala je najbrži automobil u tadašnjoj Jugoslaviji. Razmišljamo o ideji da ta trka ponese njeno ime. Automobilizam je važan za grad Beograd i danas smo imali priliku da vidimo veliki broj zainteresovanih građana koji mogu da pogledaju nove modele, poput najnovijeg „merecedesa”, koji mislim da u Srbiji još nismo mogli da vidimo. Srbija i Beograd na ovaj način šalju poruku da su deo Evrope i sveta. Hvala svim učesnicima koji deo svog vremena i sredstava troše na širenje dobre volje i ovaj humanitarni čin – zaključio je Vesić. 

Jedan od organizatora trke Nik Papić rekao je da je karavan prošle godine brojao 15 učesnika, dok je ove godine dostignuta brojka od 40 automobila. 

Želeli smo da pokažemo da su zemlje sa Balkana sposobne da organizuju ovakav događaj, a Gradu Beogradu smo posebno zahvalni jer nam je data prilika da u strogom centru grada parkiramo vozila, što je sigurno dobar doživljaj za sve građane Beograda koji vole automobile – rekao je Papić. 

Karavan je krenuo iz Venecije, a konačna destinacija je Mamaja u Rumuniji. 

Događaju je prisustvovao vršilac dužnosti sekretara za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari