Vilotijević: Požar na deponiji akcidentna situacija, podaci transparentni 1Foto: BETAPHOTO/EV

Sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević izjavila je da je vazduh u Beogradu dobar i podsetila da rezultate o stepenu zagađenja vazduha rade stručnjaci iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Ona je istakla da se ti podaci nalaze na automatskim mernim stanicama i daju karakteristične informacije kakav je kvalitet vazduha.

– Ono što je bilo na deponiji u Vinči je akcidentna situacija. Taj deo Vinče interesantan je za javnost samo u onom momentu kada se desi nešto ružno. Sve ono što se godinama radi na Vinči niko ne pominje. Požar u Vinči koji je izbio je recidiv onoga čime se više od četiri decenije niko nije bavio – rekla je Vilotijevićeva za Studio B i podsetila da je izgrađena nova sanitarna deponija, kao i brojna postrojenja, te da se stara deponija zatvara.

Govoreći o štetnim česticama, ona je objasnila da su to policiklični aromatični ugljovodonici (PAH).

– Kada pričamo o merenjima i odgovornosti Grada, merili smo ih i pre akcidenta u Vinči, a merićemo ih i posle. Analiza PM čestica se radi oko 14 dana i radićemo svih 16 aromatičnih ugljovodonika koji se nalaze u toj sitnoj prašini. Nakon toga ćemo transparentno izaći sa analizama sa svih mernih stanica. Suština je da ih merimo uvek, bilo da se dim vidi ili ne vidi – rekla je Vilotijevićeva.

Sekretarka je istakla da je lično svakodnevno na deponiji. Požar, kako je precizirala, nije ugašen do kraja, ali nema velikog dima niti se oseća miris gareži.

– U pitanju je severoistočni deo ka zadnjem delu, kojem je malo teži prilaz. Međutim, sve se dešava na stabilnom delu i ne može doći do obrušavanja – ukazala je Vilotijevićeva i dodala da ova gradska vlast rešava problem kojim se niko nije bavio decenijama.

Istakla je da se nijednog momenta od izbijanja požara nije desila veća zagađenost vazduha u odnosu na reference tokom zimskih meseci.

– Kvalitet vazduha svakodnevno kontroliše Gradski zavod za javno zdravlje. Posle petnaestak dana od početka požara, Zavod će izaći sa kompletnom analizom. Kada se završi dogašavanje, tražiću da se uradi i dodatna analiza – najavila je Vilotijevićeva.

Izveštaji sa deponije u Vinči i o kvalitetu vazduha

Na osnovu dobijenih izveštaja od „Beo čiste energije”, Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd i Ministarstva unutrašnjih poslova – Uprave za vanredne situacije u Beogradu za period od 20 časova 18. avgusta do 8 časova 19. avgusta, Sekretarijat za zaštitu životne sredine je saopštio da je na deponiji u Vinči beli dim prisutan u osetno manjoj meri.

Dogašavanje je suspendovano jedino na mikrolokaciji klizišta, gde se prati da li će biti mikro obrušavanja. Očekuje se da će se uskoro pristupiti dogašavanju i na ovoj lokaciji. Ova pauza u zatrpavanju mikrolokacije nije od značaja za celokupnu aktivnost dogašavanja požara. Nema otvorenog plamena.

Sekretarijat je od Uprave za vanredne situacije u Beogradu dobio izveštaj da je noćas na prostoru gradske deponije Vinča bilo angažovano jedno vatrogasno vozilo sa četiri vatrogasca-spasioca.

Takođe, Sekretarijat je od Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd dobio dnevni izveštaj o stanju zagađenosti vazduha od 20 časova 18. avgusta do 8 časova 19. avgusta.

Na osnovu koncentracija koje su navedene u saopštenju, izračunavanjem indeksa kvaliteta, vazduh se za navedeni period može oceniti kao odličan i dobar, istakli su iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Građanima se savetuje da ukoliko osete prisustvo dima u vazduhu zatvore prozore i izbegavaju boravak na otvorenom prostoru.

Informacije o trenutnom kvalitetu vazduha kao i preporuke za ponašanje opšte populacije, ali i posebno osetljivih grupa, dostupne su na internet stranici www.beoeko.com.

Takođe, svi detaljni izveštaji od akcidenta u Vinči mogu se naći na sajtu Grada Beograda, u rubrici Gradske aktuelnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari