Voda u Borči i Kotežu nije za piće i pripremu hrane 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Grad Beograd je na osnovu preporuke Gradskog zavoda za javno zdravlje preporučio žiteljima naselja Borča i Kotež da vodu iz gradskog vodovoda ne koriste za piće i pripremu hrane, iz preventivnih razloga, preneo je danas Beoinfo.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da se voda iz gradskog vodovoda može koristiti za ostale sanitarno-higijenske potrebe.

On je dodao da je voda iz gradskog vodovoda na levoj obali Dunava dobrog kvaliteta, ali da se mera donosi iz preventivnih razloga zbog velike količine hemikalija kojima se čisti zemlja posle povlačenja kišnice.

Vesić je ukazao da je ta mera doneta zbog potrebe da se, posle velike količine padavina, sanitarno-higijenski i drugi uslovi dovedu u redovne prilike, a sve u cilju zaštite zdravlja stanovništva.

Za stanovnike Borče i Koteža obezbeđeno je 25 cisterni sa vodom za piće.

Petronijević: Veća količina vode iz poplavljenih delova izvučena

Član Gradskog veća Dragomir Petronijević obišao je danas naselja na levoj obali Dunava i poručio da je veća količina vode koja je poplavila to područje izvučena, te da na teritoriji Borče i Koteža sutra kreće akcija bacanja negašenog kreča na delove teritorije gde za tim ima potrebe.

„Vodu izvlačimo pumpama ka kanilima, koristimo preparate kako ne bi došlo do zaraze, borimo se i sve radimo na vreme. Apelujem na sve naše sugrađane da ne slušaju ono što se širi po društvenim mrežama, zaraze nema, mi smo sa našim sugrađanima svakodnevno i pomažemo u saniranju štete. Voda za piće u Borči i Kotežu se više ne koristi iz preventivnih razloga, palo je mnogo kiše i izlilo se mnogo septičkih jama“, istakao je Petronijević,a  prenosi Beoinfo.

On je podsetio da su na teritoriji Borče i Koteža raspoređene cisterne sa vodom na 25 lokacija.

„Sve nadležne službe su na terenu, bacamo dovoljne količine hemikalija, a to rade stručne službe. Želimo da odradimo ceo teren gde su bile poplave i da iz preventivnih razloga pročistimo ceo sistem vodovoda koji ovde postoji“, pojasnio je Petronijević i dodao da građani u svakom trenutku mogu da pozovu Beokom servis ukoliko imaju neki problem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari