"Vodopad" u Zemunu može da se "čuje i oseti", a prerasta u jednu od "reka fekalija" koja ide u Dunav 1Foto: Shutterstock/Mirko Kuzmanovic

Nemački hemičar Andreas Fat krenuo je na skoro 3.000 kilometara dugačko plivanje Dunavom kako bi niz njegov tok uzimao uzorke vode, koju laboratoriji na brodu analizira tim naučnika i plivao je do Beograda, gde je odustao zbog fekalija koje si direktno iz kanalizacije izlivaju u reku, a verovatno je prvo nalateo na jedan „vodopad“ u Zemunu.

Ispod Instituta za fiziku u Zemunu, u Gornjem gradu, u Ulici kovača Jovana Petrovića nalazi se direktan izliv kanalizacije u reku, koji prvo stvara vodopad, a potom prerasta u „reku fekalija“ koja odlazi direktno u Dunav.

Gde je kanalizacija, tu je obično i divlja deponija, tako da stanovnici tog kraja, plastičnu ambalažu i sve ostale nepotrebne stvari bacaju niz strminu, kako bi ih „potok“ odneo u Dunav.

Ali, pošto tu bacaju i granje i razni krupni otpad, to zaustavlja ostalo smeće i tako se stvara malo jezerce.

Pronaći to mesto nije teško, iz daljine se čuje šum vodopada.

Predstavnici gradske vlasti su ranije saopštili da na području glavnog grada ima više od 100 direktnih izliva kanalizacije, a jedan od njih se nalazi na zemunskom keju, u blizini solitera – nema vodopada kao ovaj, ali se lako oseti čulom mirisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari