Za sukob prodavačice i milicionerke kriva - država 1Foto: Screenshot Twitter/Vladimir_Pzbs

Prekjučerašnji događaj sa Vidikovačke pijace, kada je ulična prodavačica udarila pesnicom komunalnu milicionerku nakon što je ova pokušala da je zaustavi i oduzme joj robu, izazvao je burne reakcije, komentare i oprečne stavove građana, iako je većina jasna u tome da svako nasilje treba osuditi.

I dok se, i nakon dva dana aktuelno pitanje „ko je kriv“ i dalje analizira na društvenim mrežama, gde je objavljen i snimak incidenta, prašina koja se podigla oko tog slučaja povukla je i polemiku o mnogo dubljim problemima društva, kao uzrocima sve češćih sukoba „običnog naroda“ sa institucijama sistema.

Dok jedni smatraju da „svako ko krši zakon treba da se kazni“ pa i žena koja je ispred pijace prodavala robu bez plaćanja poreza ili zakupa prostora ili tezge, drugi su ogorčeni zbog „bahatog ponašanja stranačke milicije“, koja, „udara na najsiromašnije koji zarađuju za koru hleba, dok pravi kriminal cveta, a ozbiljne kriminalce niko ne sme da pipne“.

Ubrzo nakon incidenta oglasile su se i gradske institucije, a „napad na pripadnicu Komunalne milicije“ osudio je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, a zatim i sama Komunalna milicija.

– Svaki čin fizičkog nasilja je neprihvatljiv, bez obzira na kontekst u koji se smešta, a posebno neprihvatljivo i za svaku osudu je fizički nasrtaj na lice u obavljanju službene dužnosti. Apelujem na sve sugrađane da se savesno ponašaju, da poštuju propise i da svojim činjenjem nikada ne ugrožavaju bezbednost bilo kog pripadnika komunalne milicije u obavljanju dužnosti, izjavio je Nikodijević.

Za sukob prodavačice i milicionerke kriva - država 2
Foto: Screenshot YouTube/
XstekkahX

V.d. sekretara za poslove Komunalne milicije Ivan Divac napisao je u saopštenju da, “kao što se na snimku koji je objavljen na društvenim mrežama može videti, Sadija D. bez ikakvog povoda službenicu komunalne milicije udarila zatvorenom šakom u predelu lica. U pitanju je brutalan, sraman napad na ženu koja je samo radila svoj posao. Nadamo se i verujemo da će vinovnik napada na ženu, u ovom slučaju službenicu Komunalne milicije, biti najstrože kažnjen u skladu sa zakonom. Sekretarijat i Grad najstrože osuđuju nasilje bilo koje vrste, a posebno nasilje nad ženama. Nadamo se da je ovo izolovan incident i da se neće dešavati novi slični napadi, a komunalna milicija će nastaviti da radi uvek u službi građana i ovakvi izolovani slučajevi nas neće pokolebati u želji i nameri da od Beograda napravimo još lepše mesto za život“.

Pojedini mediji preneli su čak i reagovanje supruga pomenute milicajke, koji je naveo da je ona “preživela trauma za ceo život”. Kako je naveo Kurir, suprug je rekao da je službenica “postupila u skladu s poslom koji obavlja, a pretrpela je nasilje i nikada nije prekoračila ovlašćenja”, te da “žene treba da se zaštite od nasilja”.

Međutim, video snimak koji kruži društvenim mrežama baca malo drugačije svetlo na čitav događaj. Fizičkom obračunu prethodila je mučna scena u kojoj ulična prodavačica uz prepirku,  pokušava sa stvarima spakovanim u kofer, da ode sa mesta prodaje, dok je milicajka u tome sprečava na različite načine. Dok okupljena gomila nezainteresovana da se umeša samo posmatra ceo događaj i dobacuje i navija, milicajka ženu vuče za rukave, staje joj na put, otima joj kofer, vuče stvari i kese.

Od siline razvlačenja prodavačici se otvara kofer, i sva garderoba ispada na asfalt, zbog čega koškanje i kulminira. Na snimku se jasno vidi da je prvi udarac zadala komunalna milicionerka, prodavačici u rame kako bi je odgurnula. Prodavačica je reagovala isto i uzvratila udarac pesnicom u lice.

Žena je nakon udarca potrčala kroz masu, a ubrzo je uhapšena i privedena. Milicajka, koja je završila na zemlji, zbrinuta je u Urgentnom centru i odmah puštena na kućno lečenje jer nije bilo potrebe za zadržavanje u bolnici, preneli su kasnije pojedini mediji.

Pažnju korisnika društvenih mreža privukao je detalj da je milicajka imala asistenciju pretpostavlja se inspektorke, koja je nezainteresovano stajala sa strane i nije se umešala ni u jednom momentu događaja, pa čak ni kada joj je koleginica pala na zemlju.

Zatim se veoma žustro povela rasprava o ovlašćenjima Komunalnih milicajaca, i tome da li je pripadnicima te institucije dozvoljeno da uopšte dodiruju ili grubo vuku građane.

Ovakav, pre svega ponižavajući tretman, gotovo je svakodnevica u ophođenju milicajaca prema građanima, a društvene mreže pune su snimaka na kojima se to i vidi.

Građani su podsetili i na prodavca lubenica koji je pre par godina, na istoj pijaci, preminuo ubrzo nakon maltretiranja od strane komunalnih policajaca.

I dok gradska i republička vlast najavljuju nova zapošljavanja i povećanje broja “komunalaca”, kao iproširenje njihovih ovlašćenja, od kojih su neka već izglasana u Skupštini, sve su brojniji glasovi u javnosti koji su za ukidanje ove “partijske” milicije, kako su je pojedini nazvali.

Među korisnicima društvenih mreža koji se zalažu za striktno poštovanje zakona, mnogi su istakli da ima mnogo privrednika koji „plaćaju poreze i isto tako teško zarađuju za život“, te prema njima svaki oblik sive ekonomije i nelojalne konkurencije treba strogo sankcionisati.

Prema njihovom shvatanju, nema opravdanja za prodavačicu ilegalne robe. S druge strane su građani koji, pak, smatraju da se zakon i pravda u našoj zemlji vrlo selektivno primenjuju, pa nepravdu osećaju samo oni najslabiji i najnezaštićeniji. „Mitroviću (Željku) oprostiti milione poreza, al od ovih uzeti svaki dinar…Živimo veliku nepravdu“, primetio je jedan korisnik Tvitera.

„U nasilju nikada nije rešenje, ali nije ni u guranju građana u siromaštvo i treniranju strogoće na nemoćnima, dok korumpirana politička elita ostaje van svakog zakona i odgovornosti za pljačku.Rad Komunalne milicije se pokazao toliko lošim i kontraproduktivnim da je treba ukinuti!“, napisali su na svom Tviter nalogu pripadnici Inicijative Ne davimo Beograd.

Drugi sugrađanin nudi rešenje: „Što se tiče prodavaca na ulicama, država treba da nađe način da kanališe njihov preduzetnički duh, a da oni poštuju zakon i ne predstavljaju nelojalnu konkurenciju“.

„Narod je prepušten samom sebi. Protiv svakog oblika nasilja sam, ali ovo je slika društva i samog stanja u kome živimo, dok nas sa druge strane ubeđuju da živimo u zlatnom dobu. Komunalna policija zaobilazi vlasnike elitnih restorana, kafića i automobila, ali napada ljude na ulici“, piše jedan korisnik Tvitera.

Sličnog je mišljenja i ovaj: „Deca bogataša ne odgovaraju za gaženje ljudi. Ne zna se ko je rušio u Savamali, zapošljavanje preko stranke. I kad probaš da primeniš zakon samo na one na koje možeš, dobiješ ovo“.

„Kada Tužilaštvo, na primer, prekine da parkira na mestima za invalide, ili policija na pešačkom prelazu, priča o poštovanju zakona će imati punog  smisla“, napisao je jedak korisnik, i ilustrovao fotografijama svoj primer.

Prekjučerašnji događaj ilustruje širu sliku urušenog sistema, društva poremećenih vrednosti, slabih institucija i osiromašenog građanstva, a jednostavno ga je objasnio jedna građanin na Tviteru koji je napisao: “Stanje u državi i poverenje u njene organe najbolje oslikava 99 odsto komentara koji su na strain ove građanke (prodavačice). U normalno uređenoj zemlji svi bi bili na strani policije, jer je u takvoj zemlji policija u službi građana.”

Društvo kao zverinjak

„Nije kriva komunalna policajka. Nije kriva žena koja prodaje na ulici. Kriv je sistem koji je toliko osiromašio ljude da ih je pretvorio u životinje koje se bore da prežive. Polako zaboravljamo ko smo. U glavi nam je samo jedna misao: „Da dočekam Sutra“, napisala je na Tviteru Aleksandra Ćurčić.

„U zemlji u kojoj hara državni kriminal, uvođenje komunalne policije koja juri ljude koji pokušavaju da prežive, zapošljavanje neobučenih botova u komunalnoj policiji, nokautiranje komunalne policajke, radovanje prebijanju komunalne policajke…Kako smo tužno društvo!“, tekst je tvita Biljane Lukić.

Savo Manojlović napisao je: „Tužno. Ne znam koga više da žalim. Žena koja je van (partijskog) sistema pokušava da zaradi koru hleba. Druga koja pokušava da primeni zakon iako se on primenjuje samo na one na dnu. Država bez institucija. Policija bez autoriteta. Obespravljena gomila van sistema. Socijalni konflikt. Društvo kao zverinjak.“

„Bojim se da će ovakvih scena biti sve više, jer svako postaje svakome kriv. Opasno je kada se toliko dugo u jednom društvu podstiče bes i kada vlada osećaj ugroženosti, besperspektivnosti i nepravde“, izrazio je svoj strah jedan od korisnika ove društvene mreže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari