Vlada Republike Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o komunalnoj policiji, a tim povodom gradonačelnik Beograda Siniša Mali kazao je da će ta služba mnogo efikasnije funkcionisati i samim tim obezbediti veću sigurnost građanima.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Jedna od glavnih izmena odnosi se na broj komunalnih policajaca.

“ S obzirom na to da se građani često žale na komunalni nered, na divlje taksiste i drugo, važno je da postoji dovoljan broj komunalnih policajaca koji mogu da održe red u gradu. Do sada je 300 policajaca radilo u tri smene, tako da 100 ljudi na grad od dva miliona stanovnika jednostavno nije bilo dovoljno “ rekao je Mali.

On je dodao da je ovo investicija u bolji i uređeniji Beograd.

“ Mi se zalažemo za Beograd koji ide napred i koji je deo evropske porodice, i u skladu sa tim je važno da imamo legislativu koja tome daje dobar okvir“ istakao je Mali.

Novim zakonom predviđeno je i da poslove Komunalne policije mogu obavljati i komunalni policajci bez službene uniforme sa oznakama, ali samo po pisanom nalogu načelnika Komunalne policije.

Takođe, daje se i još jedno ovlašćenje Komunalnoj policiji koje se odnosi na traženje obaveštenja, što znači da je komunalni policajac u mogućnosti da od građana kao potencijalnih očevidaca, odnosno lica koja su u prilici da daju podatke o određenom komunalnom prekršaju, traži obaveštenja za dalji rad, s tim da građanin nije u obavezi da pruži traženo obaveštenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.