– Ne mogu da nas ne zabrinu poslednji događaji u Ukrajini. Ukrajina jeste deo evropske porodice i ne treba je stalno provocirati ili sa Rusijom ili sa zapadnom Evropom. To je kao razdvajanje sijamskih blizanaca.

Potrebno je da se potrudimo da izgradimo zajedničku budućnost Evrope od Lisabona do Vladivostoka – poručio je sinoć ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Vasiljevič Čepurin na prijemu koji je priredio u Ruskoj ambasadi povodom državnog praznika Dana branilaca otadžbine i uspešno završene Zimske olimpijade u Sočiju.

Prijemu su prisustvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, patrijarh srpski Irinej i episkopi SPC, princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina, članovi vlade u ostavci, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac, predstavnici političkih stranaka, Vojske Srbije, diplomatskog kora i javnog života.

Pozdravljaući zvanice, ambasador Čepurin rekao je da „Rusija i Srbija imaju veliku i tragičnu istoriju – i političku i vojnu“ i da su „u teškim vremenima uvek bile na strani istine i pravde“. On se založio za „dostojanstvenu i zajedničku proslavu 100. godišnjice početka Prvog svetskog rata i 70. godišnjicu oslobađanja Beograda“ i naglasio da i u „21. veku ima puno tragedija – Jugoslavija, Irak, Libija, Egipat, Sirija“.

Ruski ambasador zahvalio je predsedniku Nikoliću što je „u uslovima pokretanja antiruske histerije uzeo učešća na otvaranju Olimpijskih igara“ u Sočiju, a premijeru Srbije Ivici Dačuću što je bio na ceremoniji njihovog zatvaranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari