Zatiranje baštine zarad interesa investitora 1Foto: UG "Sačuvajmo Topolsku"

Nakon što je pre dva dana počelo rušenje predratne vile u Topolskoj 15, kuće iz 1927. arhitekte Milana Šlanga, koja je prva zgrada u Beogradu izgrađena u stilu moderne, Udruženje građana „Topolska“ juče je u otvorenom pismu upućenom gradskim čelnicima zatražilo smenu gradskog sekretara za urbanizam i građevinske poslove Miloša Vulovića.

U pismu gradonačelniku Zoranu Radojičiću i njegovom zameniku Goranu Vesiću navodi se da je rušenje moglo i moralo biti sprečeno, tim pre što je Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda sproveo revalorizaciju Krunskog venca i ambijentalnu celinu, u kojoj se nalazila i vila, evidentirao kao dobro koje uživa prethodnu zaštitu.

„Nažalost, nakon što je započet proces revalorizacije, Sekretarijat za urbanizam ekspresno je izdao građevinsku dozvolu kako bi se na predmetnoj parceli izgradila četvorospratnica“, stoji u pismu.

Udruženje je navelo da Vulović treba da bude smenjen zbog, „u najmanju ruku neodgovornog i nesavesnog delanja“, kao i da bi trebalo ispitati i sve uslove u kojima je izdata građevinska dozvola u trenutku promenjenih okolnosti koje se odnose na lokaciju.

U pismu Udruženje traži od Radojičića i Vesića da hitno zaustave „pošast investitorskog urbanizma koji preti da uništi sve vredno i istorijski značajno što arhitektura Beograda još uvek pruža van užeg centra grada“.

„Ni u jednoj uređenoj državi nije dozvoljeno da se zarad privatnih interesa investitora zatire arhitektonska baština, identitet i istorija jednog grada a samim tim i jednog naroda“, navedeno je u pismu.

Razočarani gubitkom arhitektonski, istorijski i kulturološki značajnog zdanja na starom Vračaru, nakon što je Krunski venac kao bitna ambijentalna celina, stavljen pod zaštitu Zavoda za spomenike, građani iz Inicijative „Sačuvajmo Topolsku“ najavili su i protestna okupljanja.

Prvo od njih održaće se u subotu 15. septembra, od 12 do 14 časova na platou između ulica Topolske, Novopazarske i Vojvode Dragomira, a manifestacija će nositi ime „Zaustavimo investitorski urbanizam“.

„Cilj našeg okupljanja je skretanje pažnje javnosti na očuvanje ambijentalne sredine Krunskog venca i na masovno investitorsko bahaćenje u ovom delu starog Beograda“, poručili su organizatori u pozivu.

U okviru manifestacije biće organizovana izložba starih fotografija Vračara uz muzičku pratnju na klasičnoj gitari, kao i umetnička radionica za decu, a prisutnima će se, između ostalih, obratiti Đorđe Pavlović, arhitekta, Gordana Gordić, istoričarka umetnosti iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i Nenad Novak Stefanović, književnik.

Udruženje građana „Sačuvajmo Topolsku“ osnovali su stanovnici Krunskog venca, u nameri da utiču na pitanja svoje neposredne okoline, njene estetike, pitanja zaštite ambijetalnih celina, spratnosti novonastalih objekata, zelenih površina i drvoreda, parking mesta i garaža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari