vračar rušenje vile u mutapovijfoto FoNet Marko Dragoslavić

Beogradsko Udruženje građana „Naša mesna zajednica“ i stanari okolnih vračarskih ulica pokrenuli su peticiju za očuvanje arhitekstonskog nasleđa u Mišarskoj ulici. Kako građani navode u peticiji, tom delu Vračara preti trajno narušavanje ambijentalne celine, jer privatni investitor planira izgradnju zgrade od čak sedam spratova, i to u neposrednoj blizini vile koja je zaštićeni spomenik kulture.

Osim što će tom novogradnjom biti narušena arhitekstonska urbana celina Mišarske ali i okolnih ulica, višespratnica će zakloniti veliki broj zgrada, dodatno opteretiti saobraćaj i stvoriti dodatne gužve u zoni usporene vožnje, ali i značajno ugroziti kvalitet života Vračaraca.

“Po starom običaju gradske vlasti između kvaliteta života građana i enormnih zarada investitora – biraju ove druge. Između očuvanja starih vračarskih urbanih celina i novokompovane novogradnje – gradske vlasti biraju ovo drugo. Tako i ovde, na silu, u ulici od nepunih 120 metara dužine i 7,5 širine, nameravaju da izgrade tri zgradurine od više od 27,5 metara visine svaka… hoće da nam ukradu svetlo, vazduh, način života. Od naše ulice hoće da naprave tunel u kome neće biti mesta za ljude nego samo za automobile, u, za sada predviđenih – 50 novih garažnih mesta. To naša ulica ne može da izdrži”, napominju autori peticije.

“Nameravaju da odobre gradnju višespratnicа od sedam spratova, tik uz spomenik kulture – kuću Bogdana Gavrilovića, matematičara i profesora, Predsednika SANU-а, sagrađenu još 1898. To nećemo da dozvolimo”, poručuju Vračarci.

Oni dalje objašnjavaju da Mišarskom ulicom, koja je proglašena zonom usporenog saobraćaja “i zbog toga što kroz nju u školu idu učenici nesrećne OŠ Vladislav Ribnikar i III Gimnazije, ako se planovi ostvare, neće niko moći da prođe” i pozivaju građanje da potpišu peticiju i time spreče uništavanje starog gradskog jezgra.

Konkretni zahtevi peticije, koji su nabrojani u nastavku, su: trajno i neopozivo odbacivanje Urbanističkog projekta za izgradnju stambeno – poslovnog objekta na KP 5072 KO VRAČAR, spratnosti 2Po+P+6+Ps, u Mišarskoj ulici br. 9 od strane Komisije za planove Gradske uprave Grada Beograda , a zatim i poništavanje Građevinske dozvole IX-18 br. 351-560/2022 od 30.11.2022. godine, Lokacijskih uslova IX-15 br. 350-1068/2022 od 30.06.2022. godine i Urbanističkog projekta za arhitektonsko–urbanističku razradu objekta na katastarskoj parceli broj 5075 KO Vračar, u Ulici Mišarska br.3, u Beogradu, IX-05 br. 350.13-98/2020 od 19.04.2022. godine, zatvaranje gradilišta i hitno obustavljanje daljih građevinskih radova u Mišarskoj 3.

“GUP – om Beograda koji je u rangu Ustava planske dokumentacije je za deo Vračara kome pripada Mišarska ulica zabranjena izgradnja visokih objekata i neposredna primena PGR – a na koji se investitor poziva u urbanističkom projektu, a kojim je dozvoljena visina objekta od 27,5m. Zabrana izgradnje visokih objekata proističe i iz činjenice da je GUP – om Beograda ovaj deo Vračara definisan kao kulturno – istorijska celina koja uživa prethodnu zaštitu.

Ovo nažalost nije sprečilo investitora da se prvo obrati nadležnom odeljenju GO Vračar i da dobije dozvolu za rušenje postojećeg objekta u Mišarskoj 9, a tek četiri meseca kasnije da uputi zahtev Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda koji je nadležan za zaštitu kulturnih dobara. Postojeći objekat u Mišarskoj 9 je uklonjen pre usvajanja urbanističkog projekta na osnovu rešenja koje je izdala GO Vračar”, tvrde iz Udruženja “Naša mesna zajednica”.

“Urbanističkim projektom za stambeno – poslovni objekat u Mišarskoj 3 je predviđena izgradnja objekta od skoro 27m visine sa 24 stana površine 5.181,77m2 i 50 parking mesta površine 1.745,9m2 u podzemnoj garaži od dva nivoa. Ovaj urbanistički projekat je usvojen iako su na isti način prekršeni normativi GUP – a Beograda i nije ispoštovano minimalno rastojanje od susednih objekata čime se blokira prirodno osvetljenje i stvara potencijalna opasnost od oštećenja ili urušava postojećih susednih objekata. Na osnovu usvojenog urbanističkog projekta za objekat u Mišarskoj 3 je izdata sporna građevinska dozvola.
Realizacijom urbanističkog projekta za objekat u Mišarskoj 3 i usvajanjem urbanističkog projekta za objekat u Mišarskoj 9 bi značajno bio smanjen kvalitet života stanara, a njihova imovina i bezbednost bi bili ugroženi”, zaključuje se u peticiji.

Dalje se navodi, da s obzirom da je Mišarska ulica jedna od prvih zona usporenog saobraćaja u Beogradu sa ograničenjem brzine od 10km/h, izgradnja objekata sa 72 parking mesta, a samim tim i 72 nova vozila bi dodatno otežala kretanje pešaka kojima je bezbednost u saobraćaju već ugrožena jer su primorani da se kreću kolovozom kao i vozila. “Osim stanara Mišarske ulice bi ovako povećanom gustinom saobraćaja naročito bili ugroženi mnogi učenici i učenice Treće beogradske gimnazije i OŠ „Vladislav Ribnikar“ koji se svakodnevno kreću Mišarskom ulicom na putu do škole”, piše u peticiji.

Podnosioci peticije pozivaju građane da potpišu zahteve na linku https://www.peticije.online/peticija_za_ouvanje_arhitektonskog_naslea_u_misarskoj_ulici_vracar , a fizički se dokument može potpisati i u Telma baru koji je u Mišarskoj 7.

Opasno i po okolne zgrade

Urbanističkim projektom za izgradnju stambeno – poslovnog objekta u Mišarskoj 9 je predviđena izgradnja objekta visine 27,5m sa14 stanova i 2 poslovna lokala površine 2.767 m2 i 22 parking mesta u dva nivoa podzemne garaže površine 937 m2.

U Mišarskoj 11 se nalazi spomenik kulture Kuća Bogdana Gavrilovića izgrađena krajem 1898. godine koja je ugrožena urbanističkim projektom jer je: predviđeno rastojanje novoplaniranog objekta od spomenika kulture nula metara umesto propisanog minimuma od 9m čime će biti zazidani svetlarnik i bočni prozori spomenika kulture koji će ostati bez dnevnog svetla; predviđna je i izgradnja podzemne garaže u dva nivoa koja će zbog planirane veće površine u odnosu na nadzemni deo preći granice parcele ka bočnim susedima čime može doći do potkopavanja temelja postojećih objekata i njihovog oštećenja ili urušavanja, piše u tekstu peticije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari