Završeno rušenje objekata u Katanićevoj ulici na Vračaru, stanari se 2022. godine žalili da će ih investitor "zazidati" 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

U Katanićevoj 8-10 u beogradskoj opštini Vračar danas je završeno rušenje objekata koje je počelo 2022. godine kada je srušena jedna predratna zgrada, ali stanari su se tada pobunili i rušenje ostalih objekata je do danas bilo obustavljeno.

Stanari zgrada pored gradilišta su se 2022. godine žalili da će ih investitor ovakvom gradnjom „zazidati“ i ukinuti dotok svetlosti.

Ukupno je srušeno šest objekata, a na tom mestu planirana je izgradnja stambeno-poslovnog objekta čija bruto površina iznosi 6.753 kvadratnih metara. Kao početak radova naveden je septembar, a kraj je planiran 2026. godine.

Porušeni objekti pripadali su kulturno-istorijskoj celini „Istočni Vračar“ koja se nalazila pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda do 25. oktobra 2020. godine.

Predsednica vračarskog odbora Stranke slobode i pravde i gradska odbornica Ana Gođevac izjavila je FoNetu da su „bager i dizalica postali zaštitni znaci Vračara“.

„Mi u Beogradu imamo situaciju da se svaki dan nešto vredno ruši ili se nešto nelegalno i divlje gradi.

Tako se uništava srce i duša ovog grada, a sve te zgrade su preživele razna bombardovanja i ostale svedok vremena i deo su naše istorije i tradicije, a nažalost nisu preživele vladajuću stranku“, rekla je ona.

Gođevac je napomenula da ovoj vlasti istorija i kulturna dobra ništa ne znače, već samo gledaju priliku da oni i njima bliski ljudi enormno profitiraju.

„Da stvar bude gora, kao baš u ovom slučaju u Katanićevoj ulici, dozvolili su rušenje stare zgrade, a onda preko urbanističkog projekta, kao izuzetak od plana, gradska vlast dozvoljava izgradnju ni manje ni više nego devetospratnice“, ukazala je Ana Gođevac.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari