60 godina Univerziteta umetnosti 1Fonet: Stanislav Milojković

Jubileji su važni kao dragoceni trenuci da se podsetimo ko su prethodnici i da razmislimo šta će doći posle nas, izjavio je danas rektor Univerziteta umetnosti Zoran Erić na svečanoj akademiji povodom proslave 60 godina Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Istinska snaga ovog Universiteta počiva na izuzetnim ličnostima koji su svojim ugledom i delovanjem podigli njegov ugled i obrazovali mnoge generacije, rekao je on dodajući da je gotovo neverovatno da su ostali isti problemi, kao što su neadekvatan prostor i zastarela oprema.

Bili bismo srećni da gradske institucije prepoznaju važnost ovog Univerziteta i odnose se prema njemu kao što to rade ministarstva, rekao je rektor.

Jako je važno da Beograd kao univerzitetski grad ima poseban rektorat i posebnu tradiciju fakulteta umetnosti, izjavio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarcević.

On je podsetio da je ova visokoškolska ustanova posebne važnosti iznedrila veliki broj glumaca, umetnika, slikara, muzičara i kompozitora u svojih 60 godina postojanja.

Šarčević je rekao da se pored redovnog finansiranja, prvi put finansiraju doktorske studije i razni projekti i aktivnosti koje Univerzitet umetnosti organizuje.

Ovih 60 godina su bile pune talenta, entuzijazma i svega onoga što čini umetnost, ali se moramo setiti i da stvari ne idu uvek dobro, izjavio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Kulturi i obrazovanju moramo više da se posvetimo i možda je sada trenutak da vidimo da li društvo ima dovoljno snage da pokaže da je kultura jedna od najvažnijih tema, rekao je on i dodao da mu se čini da se mogu naslutiti neke ideje i energija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari