Treba nam poštovanje zakona, a ne predizborna kampanja: Sagovornici Danasa o mogućnosti da 8. januar bude neradni dan 1Foto: Beta/Miloš Miškov

„Dok sam živ neću da prihvatim da nedelja bude neradna“, rekao je svojevremeno predsednik Srbije Aleksandar Vučić, povodom inicijative da drugi dan vikenda i trgovci u Srbiji mogu da odmaraju.

Vučić, međutim, ima drugačiji stav o ideji da se obeležavanje Božića produži i na 8. januar.

– Videćemo može li Vlada Srbije da donese takvu odluku i da dan posle Božića, odnosno 8. januar bude neradni dan. Ionako tada niko ne radi. Ostaje da vidimo da li možemo to zakonski da formalizujemo i kako da tu odluku izvedemo – rekao je Vučić pre nekliko dana na televiziji Prva.

Inicijativu o praznovanju 8. januara, pokrenuo je portal Sputnjik tekstom „Nešto uradite odmah: Drugi dan Božića u Srbiji mora da bude neradan i – tačka!, u kojem tvrdi da je „potpuno neverovatno da je ponedeljak, prvi dan posle Božića i dan Sabora presvete Bogorodice – radni dan u pravoslavnoj zemlji Srbiji“.

„Potpuno je neverovatno da je neki ćata i administrativni mastiljar u nadležnom ministarstvu propisao da se samo neradni dani državnih praznika, kada oni padaju u nedelju, prenose na ponedeljak. Ne i verski. To ne važi za Božić, koji je uz Vaskrs, najveći i najradosniji praznik kod Srba. Rođenje Hristovo slavićemo u nedelju 7. januara, a već u ponedeljak će svi morati na svoje radne zadatke“, piše Sputnik, koji se pita „zašto uopšte i gradimo autoputeve i premrežujemo Srbiju, ako narod na najveće praznike ne može da se mrdne nigde jer mora da juri nazad na posao“.

Šta zakon kaže o neradnim danima?

Zakon o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji propisano je da se u našoj zemlji praznuju verski praznici, i to prvi dan Božića (7. januar) i vaskršnji praznici, počev od Velikog petka zaključno sa drugim danom Vaskrsa.

„Ako jedan od datuma kada se praznuju državni praznici Republike Srbije padne u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana“, piše u Zakonu, što je obrazloženje zašto se neradni dan verskog praznika ne prenosi na ponedeljak, 8. januar, budući da Božić ove godine „pada“ u nedelju.

Za razliku od Uskrsa koji se uvek praznuje nedeljom, ali se svake godine menja datum, Božić se proslavlja 7. januara.

Treba nam poštovanje zakona, a ne predizborna kampanja: Sagovornici Danasa o mogućnosti da 8. januar bude neradni dan 2
Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Kome odgovara neradni 8. januar?

Komentarišući mogućnost da 8. januar takođe bude neradni, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković kaže da o tome u Uniji nisu raspravljali i iznosi lični stav da u našoj zemlji ima dosta neradnih dana.

– Još malo pa ćemo postići trećinu neradnih dana, jer ako računamo da neko radi pet radnih dana, on po toj osnovi ima 104 neradna dana na 52 nedelje godišnje, a sa godišnjim odmorom se taj broj povećava. Ako ćemo ići na povećanje broja neradih dana onda bismo spadali u zemlje sa visokim standardom. Srbija to nije i teško može sebi da dozvoli toliki broj neradnih dana – smatra Atanacković.

On se slaže s našim komentarom da bi proglašavanje 8. januara kao neradnog prevashodno išlo naruku zaposlenima u javnom sektoru, jer su za mnoge koji rade kod privatnih poslodavaca i državni praznici radni.

To se posebno odnosi na trgovce, koji su i ovaj 2. januar proveli na radnim mestima.

Za privatni sektor često je radni i Dan državnosti, 2. maj, kao i Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Roditelji zaposleni kod privatnika muku muče kada se na ove dane zatvore vrtići i škole, a za njih važi radna obaveza.

Atanacković ukazuje da blagodet praznovanja ne osećaju ni zaposleni u službama koje moraju da rade bez prekida.

Za rad na praznik dupla dnevnica

Iako Zakon o radu propisuje da svi koji radi na dan praznika imaju pravo na uvećanje zarade najmanje 110 odsto od osnovice, Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) ukazuje da mnogi poslodavci to ne poštuju.

– Ako predsednik Srbije već mora u sve da se meša, bolje da se potrudi da zaposleni u privatnom sektoru koji rade za praznik dobiju ono što im i sleduje, jer im poslodavci masovno ne plaćaju uvećane dnevnice – komentariše Savić.

Za najnoviju najavu predsednika kaže da je „u njegovom stilu“ i da je „kad mu treba, na strani naroda i zaposlenih“.

– Ali mi iz Asocijacije mu nikad nećemo zaboraviti kada je inicijativa da nedelja za trgovce bude neradni dan bila pred završetkom. I trgovci i kupci i dobavljači, svi su se saglasili, tadašnji ministar Ljajić je dao punu podršku, a onda je on (Vučić prim.aut) izašao, lupio rukom o sto i rekao da ne može i da ne da. Tako da sve ovo shvatam kao kampanju u kojoj je on neprekidno – kaže Savić.

Napominje da nama, pre svega, treba poštovanje zakona.

– Kada bi se i ovakvi zakoni poštovali, srpskim radnicima bi bilo neuporedivo bolje. Treba nam red i poštovanje zakona, a ne forme, predizborna obećanja i predizborna velikodušnost – smatra Ranka Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari