Administrativnim radnicima dodatak od 4.500 dinara? 1Foto: Fonet

Administrativni radnici zaposleni u osnovnim, srednjim školama i domovima učenika mogli bi mesečno da dobijaju 4.460 dinara, kao dodatak na osnovnu zaradu.

Ako ovaj predlog podrži Ministarstvo prosvete, zaposlenima sa četvrtim stepenom bi mesečno sledovale po dve neoporezovane dnevnice, što bi bio prelazni korak do korekcije koeficijenata, kaže za Danas Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Ona podseća da su povećanjem minimalne cene rada od januara, zaposleni sa četvrtim stepenom praktično „pali“ na minimalac, jer su se izjednačile plate radnika sa prvim i četvrtim stepenom stručne spreme. Tako „tetkice“ primaju u proseku 22.500 dinara, dok je plata administrativnih radnika za 500 dinara veća. Sindikati procenjuju da u školama ima između 1.000 i 2.000 zaposlenih sa četvrtim stepenom i da povećanje njihovih plata ne bi bilo opterećenje za sistem. Jankovićeva kaže da je formirana komisija u kojoj su pomoćnici ministra za osnovno i srednje obrazovanje i predstavnici sindikata obrazovanja i ona treba da predloži prelazno rešenje do promene Uredbe o koeficijentima.

Sindikati obrazovanja u četvrtak bi trebalo da se sastanu sa ministrima prosvete i državne uprave i lokalne samouprave Mladenom Šarčevićem i Anom Brnabić, a ključna tema sastanka je ispunjenje ranije potpisanog sporazuma o rešavanju spornih pitanja, kojim je predviđena isplata nagrade i pomoći prosvetnim radnicima. Pomenuti ministri su nasledili Srđana Verbića i Kori Udovički, koji su ispred Vlade Srbije stavili paraf na taj dokument, a sindikati očekuju da ih Šarčević i Brnabićeva predstavljaju u pregovorima sa premijerom, koji se očekuju u prvoj polovini marta. Druga tema sastanka sa dva ministra su platni razredi, koji su takođe previđeni pomenutim sporazumom, ali koji do danas nisu uvedeni.

Od ministra Šarčevića sva četiri sindikata u obrazovanju zatražili su isplatu svetosavskih nagrada za koje su prosvetari uskraćeni poslednje tri godine, kao i isplatu pomoći zaposlenima po osnovu 2,5 milijardi dinara uštede nakon zbrinjavanja tehnoloških viškova.

Ispod republičkog proseka

Unija sindikata prosvetnih radnika je juče reagovala na najavu premijera Aleksandra Vučića da će se založiti za povećanje zarada zaposlenima u javnom sektoru. Pozivajući se na podatke Republičkog zavoda za statistiku, ukazuju da je prosečna plata zaposlenih u obrazovanju – učitelja i nastavnika u oktobru 2014. godine pre umanjenja za 10 odsto iznosila 43. 223 dinara, a u januaru ove godine 40.124.

– Kao što se na osnovu zvaničnih podataka jasno vidi, zarade zaposlenih u prosveti su od novembra 2014. značajno manje, ispod republičkog proseka, a stanje se nije popravilo čak ni nakon dva povećanja koja su bila „veća nego u drugim delatnostima“. Dubina u kojoj je potonuo materijalni položaj prosvetnih radnika je tako velika da bi ovakvom dinamikom povećanja, učitelji i nastavnici stigli prosek u ostalim delatnostima tek nakon nekoliko godina – poručuju iz Unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari