Advokat Blom-Kuper napustio tim odbrane Hašima Tačija 1Foto: EPA-EFE/JERRY LAMPEN

Advokat Semjuel Blom-Kuper nije više deo tima odbrane nekadašnjeg kosovskog predsednika Hašima Tačija, koji se pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu tereti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, javlja portal KoSSev.

Iz Specijalizovanih veća su naveli, prenosi KoSSev, da je 28. oktobra glavni Tačijev advokat, Gregori Kiho, obavestio kancelariju odbrane da Blom-Kuper nije više deo tima, kao i da će raskid ugovora sa njim biti obavljen bez štetnog uticaja po Tačijeve interese i sam postupak.

Sekretar ovog haškog suda je 1. novembra odobrio povlačenje Blom-Kupera iz tima Tačijeve odbrane.

Blom-Kuper je branio bivšeg kosovskog predsednika od 16. novembra prošle godine.

U odluci koja je objavljena na sajtu Specjalizovanih veća navodi se i to da glavnom Tačijevom braniocu u pripremi odbrane i dalje pomažu četiri advokata.

Posrtal KoSSev podseća da ovo nije prvi put da dolazi do promena u timu odbrane Hašima Tačija.

Sudija Specijalizovanih veća je 25. maja odobrio Tačijev zahtev da za njegovog novog glavnog branioca bude imenovan Kiho, koji je ranije pred Haškim tribunalom branio hrvatskog generala Antu Gotovinu.

Kiho je tada zamenio advokata Dejvida Hupera, a timu odbrane se ubrzo pridružio i Luka Mišetić, koji je takođe branio Gotovinu.

Podsetimo, Hašim Tači, kao i Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi uhapšeni su 5. novembra 2020. godine, kada su prebačeni u haški pritvor, gde se i dalje nalaze.

Optuženi su za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u 40 mesta na Kosovu i severu Albanije u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu, u severnoj Albaniji.

U optužnici se ističe da su žrtve mahom bili Srbi, ali i Albanci nelojalni OVK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari