Advokat Borović: Iza mnogih ubistava i atentata stoje pripadnici DB-a 1foto FoNet Aleksandar Barda

Advokat Borivoje Borović izjavio je danas, povodom oslobađajuće presude Apelacionog suda u Beogradu u slučaju ubistva novinara i urednika Slavka Ćuruvije za četvoricu okrivljenih tadašnjih pripadnika Resora državne bezbednosti, da se sumnja da iza mnogih ubistava i atentata koji su počinjeni devedesetih godina prošlog veka, stoje pripadnici te službe.

Borović je za list Nova rekao da u takva ubistva spadaju i atentat na Ibarskoj magistrali, pokušaj ubistva Vuka Draškovića u Budvi i sve što je vezano za ubistvo Ivana Stambolića.

„Izvršioci radova su bile specijalne policijske jedinice, a akcije su osmišljavane u Državnoj bezbednosti (DB). Mnoga su ubistva otkrivena, ali je i mnogo nerešenih predmeta stavljeno DB na teret“, rekao je Borović.

Prema njegovim rečima, oduvek se znalo ko stoji iza ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

„Što se tiče ubistva Ćuruvije, javna je tajna da je to ubistvo mogla da naruči samo Mirjana Marković, svemoćna supruga Slobodana Miloševića. Ona je u svojoj partiji JUL imala i Radeta Markovića, koji je bio šef Državne bezbednosti, a preko koga su uglavnom i vršene te likvidacije, odnosno njegovih službi“, rekao je Borović.

Istakao je da mu je „potpuno nejasno“ zašto je opozicija koja je došla na vlast 2000. dozvolila da Marković pobegne iz zemlje i odseli se u Rusiju, gde je i umrla, a da „ne odgovara za sva zlodela koja joj se stavljaju na teret i naručena ubistva preko DB“.

Nekadašnji predsednik Predsedništva Srbije Ivan Stambolić ubijen je 25. avgusta 2000, a suđenje za njegovo ubistvo bilo je objedinjeno sa suđenjem za atentat na predsednika Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića u Budvi.

Među ubistvima koja se dovode u vezu sa nekadašnjim Resorom državne bezbednosti, su i likvidacija ministra odbrane SR Jugoslavije Pavla Bulatovića, 7. februara 2000, ubistvo generalnog direktora Jugoslovenskog aerotransporta Živorada Petrovića, takođe iz 2000, generala Radovana Stojčića Badže u aprilu 1997. i inspektora Miroslava Bidžića – Bidže, 21. maja 1996.

U insceniranoj saobraćajnoj nesreći na Ibarskoj magistrali, koja se dogodila u oktobru 1999. godine, a koja se smatra za pokušaj atentata na Vuka Draškovića, poginule su četiri osobe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari