Advokat Damnjanović: Milovan Brkić je životno ugrožen 1Foto: Medija centar Beograd

Advokat Stevan Damnjanović izjavio je danas da je novinar Milovan Brkić zbog štrajka glađu u veoma lošem zdravstvenom stanju i da najverovatnije neće dočekati suđenje koje je zakazano za 30. jun.

Damnjanović je agenciji Beta kazao da Brkić već četri dana štrajkuje glađu u Okružnom zatvoru u Beogradu.

„Brkić ima povišen šećer i krvni pritisak. Već četri dana uzima samo vodu i njegovo zdravstveno stanje je prilično ugroženo jer u zatvoru nema adekvatnu lekarsku negu. On je čak u zatvoru napisao testament“, rekao je advokat.

Damnjanović ističe da od Višeg javnog tužilaštva još nije dobio optužni predlog iako je suđenje zakazano za 30. juni.

„Podneo sam žalbu protiv rešenja o produženju pritvora, jer smatram da Brkić neće dočekati suđenje ako ne prekine štrajk glađu. Ne postoji nijedan razlog da on ostane u pritvoru. Takođe, ne postoji nijedan dokaz da je Brkić počinio krivično delo koje mu se stavlja na teret“, kazao je advokat.

Više javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je Višem sudu u Beogradu optužni predlog protiv vlasnika magazina Tabloid Milovana Brkića (66), za krivično delo pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja.

Tužilaštvo je u optužnom aktu predložilo sudu da okrivljenog oglasi krivim i osudi na kaznu zatvora od dve godine.

Tužilaštvo je navelo da postoji opravdana sumnja da je Brkić 8. maja 2023. oko 18 časova na Trgu Nikole Pašića u Beogradu tokom protesta „Srbija protiv nasilja“ pozvao da se silom promeni ustavno uređenje Srbije, svrgnu najviši državni organi i njihovi predstavnici, odnosno skupština i predsednik države Aleksandar Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari