Gajić: Odluka o prigovoru na postupanje nadležnog tužioca doneta pre nego što je podnet?! 1Foto: FoNet/ Zoran Mrdja

Aleksandar Obradović i ja smo spremni za suđenje.

Ako tužilac podigne optužnicu, Obradovića će braniti pet vrhunskih advokata, dakle još četvorica pored mene, rekao je danas našem listu advokat Vladimir Gajić, branilac uzbunjivača iz Krušika Aleksandra Obradovića koji je početkom prošle jeseni javnosti ukazao na sumnjive poslove u kupoprodaji Krušikovih proizvoda, zbog čega je, 18. septembra prošle godine, bio uhapšen, pod sumnjom da je odavao poslovne i vojne tajne valjevske fabrike namenske proizvodnje.

Aleksandar Obradović je, prema Gajićevim rečima, ohrabren činjenicom da se za njegov slučaj interesuje „jedna tako ugledna fondacija, kakva je Clooney Fondation for justice (Fondacija Kluni), koju predvodi Amal Kluni, relevantna advokatica i borac za ljudska prava“ i supruga holivudske zvezde Džordža Klunija.

– Fondaciju Kluni podržavaju Advokatska komora SAD, Majkrosoft i Ujedinjene nacije, što je velika stvar za nas.

Fondacija radi monitoring suđenja, što znači da se oni ne uključuju u odbrani, da bi zadržali neutralnu poziciju, pojašnjava naš sagovornik.

Reagujući na najavu tužioca za visokotehnološki (VST) kriminal da će da se žali Advokatskoj komori na njega ( zbog njegovog prigovora Apelacionom tužilaštvu na „nezakonito postupanje tužoioca za VST kriminal“ – prim. Z.R.), te da će prouči da li ima mesta za eventualnu zamenu btanioca Aleksandra Obradovića. Gajić kaže da mu to „liči na staljinističku burlesku“.

– Dakle, fakti su ovi: tužilac je doneo naredbu o čuvanju tajne koju mi je dao da potpišem kao upozoreno lice. Naredba na šest stranica navodi dokumentaciju koja je tajna, što je oko 80 odsto predmeta, a to su svi komercijalni ugovori i izvozne dozvole (Krušika – prim. aut.), odnosno sve ono oko čega se vodi spor, navodi Gajić i pita „da li je tužilac mislio da će on svojim potpisom da mu konvalidira da se radi o tajnama?” To tužilac, napominje, mora da dokaže na sudu.

– Godinu dana od hapšenja Aleksandra Obradovića nismo dobili nijedan dokaz. Toga nema ni u Severnoj Koreji. Naravno, tužilac mi sada ne da ni tu naredbu, a upravo je ona dokaz o njihovom nezakonitom radu, smatra Gajić. Ističe, pritom, da mu je Apelaciono tužilaštvo u ponedeljak, 19. oktobra dostavilo odluku kojim se odbija njegov prigovor koji je tom tužilaštvu podneo “zbog nezakonitog postupanja tužioca za VST kriminal Branka Stamenkovića i postupajućeg zamenika u predmetu Aleksandra Momčilovića”.

– U kojoj meri je rad vrha tužilačke organizacije neprofesionalan najbolje govori to da sam ja prigovor Apelacionom tužilaštvu podneo u petak, 16. oktobra, a da sam odluku tog tužilaštva dobio već prvog narednog radnog dana, u ponedeljak, 19. oktobra. Apelaciono tužilaštvo je odluku o mom prigovoru donelo 15. oktobra, znači dan ranije pre nego što sam ga podneo, o čemu svedoči obrazloženje te odluke, prema kojem su oni o prigovoru koji sam podneo 16., rešavali 14. oktobra, kaže Gajić.

Podsetimo, u najkraćem, da je uzbunjivač iz Krušika Aleksandar Obradović, 18.oktobra prošle godine uhapšen u krugu te valjevske fabrike u “spektakularnoj” akciji dedsetak naoružanih pripafnika BIE.

Istoga dana protiv njega je pokrenuta krivična istraga, zbog navodnog odavanja poslovne i vojne tajne.

U beogradskom Centralnom zatvoru proveo je 20*-tak dana, a iz njega je pušten, usled velikog pritidka javnosti. Potom je do bio u kućnom pritvoru, koju je, 20. decembra, ukinut knadležnog suda. Krajem prošle godine suspendovan je s posla u Krušiku.

Poznavaoci ove problematike smatraju, ne bez osnova, da je jedini greh Aleksandra Obradovića to što je obnarodovao javnu tajnu da privilegovani trgovci oružjem, pre svih kontroverni biznismen Slobodan Tešić i firma GM, čiji je predstavnik bio pokojni Branko Stefanović, otac ministra policije Nebojše Stefanović, kupovinom oružja ispod cene, te neuplaćivanjem avansa pri sklapanju ugopvora i neplaćanjem robe pri njenom preuzimanu, isisavaju novac iz domaće vojne industrije i prelivaju ga u sopstvene i džepove svojih političkih mentora iz državnoh vrha.

Organizovani kriminal

Komentarišući najavu tužioca da će da se žali Advokatskoj komor na njega, Gajić pretpostavlja da se iza toga krije želja da tužioc odredi ko će da bude branilac Aleksandra Obradovića”.

– Ovu besmislenu i po svemu staljinističku nameru tužioca za VST kriminal, vidim kao još jedan vid pritiska na odbranu Aleksandar Obradovića koji je, naravno, i kolosalno besmislen. Tužilaštvo pokušava na sve moguće načine da ućutka odbranu Aleksandra Obradovića, i to je sada njihov glavni cilj. To im, naravno, neće poći ra rukom, kao što im neće uspeti ni da prikriju organizovani kriminal u vezi sa trgovinom oružjem u Srbiji, poručuje advokat Gajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari