Advokat Ivan Ninić o otkazivanju punomoćja u predmetu Belivuk: Kupili su malo vremena i troškove odbrane prebacili na teret građana 1Foto: (1)Viši sud u Beogradu; (2)Printcreen/Youtube/ RTV Pink/ Hit tvit

Okrivljeni u predmetu Belivuk koji su na poslednjem glavnom pretresu otkazali punomoćje svojim braniocima, tim činom su kupili malo vremena, ali i troškove odbrane prebacili na teret poreskih obveznika, objašnjava za Danas advokat Ivan Ninić koji u slučaju zastupa jednu od porodica oštećenih, a komentarišući jučerašnje događaje u sudnici.

Ninić ističe da otkazivanje punomoćja predstavlja pravo okrivljenih, a da se ono u ovom slučaju graniči sa procesnom zloupotrebom.

– Veljko Belivuk je i rekao da on nije nezadovoljan radom svojih branilaca, ali da je ovo vid njihove borbe. Ovim će se postupak odložiti na neko vreme, ali ne previše pošto bi i inače pretresi bili proređeni zbog letnje pauze u radu suda, navodi Ninić.

Objašnjavajući proceduru, Ninić ističe da će sud kontaktirati kol centar Advokatske komore, a da će branioci biti izabrani sa spiska koji se pravi po azbučnom redu.

Ivan Ninić
foto Amir Hamzagić/ATAImages

– Ko god da dobije slučaj, biće mu potrebno određeno vreme da se upozna sa predmetom i sud uvek izlazi advokatima u susret. Ovaj predmet jeste obiman, ali retko sud odredi period duži od par meseci da se novi advokat upozna sa spisima, kaže Ninić.

On dodaje da samo otkazivanje punomoćja nije retko u postupcima pred Posebnim odeljenjem za organizovani kriminal, te da je ključno pitanje šta je krajnja taktika okrivljenih.

– Oni za sada to nisu otkrivali. Međutim, šta god da bude, sud ima na raspolaganju mehanizme da spreči opstrukciju postupka, ističe Ninić.

Podsetimo, Veljko Belivuk, Nebojša Janković i Nemanja Đurić na poslednjem jučerašnjem glavnom pretresu otkazali su punomoćje svojim braniocima, zbog čega je suđenje odloženo. Naredni pretres trebalo bi da se održi krajem avgusta.

Pre toga, pretres je bio odložen zbog zahteva za izuzeće postupajućih sudija i tužilaca, što je naknadno odbijeno.

U dosadašnjem toku postupka protiv Belivukove grupe odbrana je iznela uvodna izlaganja i saslušani su svedoci saradnici. U narednom periodu, planirano je saslušanje oštećenih.

Grupa Veljka Belivuka, koja prema optužnici broji 30 okrivljenih, tereti se za niz krivičnih dela – ubistva, trgovinu narkoticima, neovlašćeno držanje oružja, otmicu, silovanje…Za krivična delo teško ubistvo zaprećena je doživotna kazna zatvora, zbog čega ne postoji mogućnost zastare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari