Advokat Jovica Todorović: Vučić ne razlikuje hrabrost od patologije ubijanja na najsvirepiji način 1Foto: N1

Predsednikov stav da je razlika između mene i osumnjičenog za teška ubistva samo u tome što sam ja kukavica, pa nisam klao, a onaj je hrabar pa jeste, jasno dokazuje da on ima jedan potpuno iskrivljen sistem vrednosti – kaže za Danas advokat Jovica Todorović, osvrćući se na izjavu Aleksandra Vučića o njemu.

Predsednik ga je nazvao kriminalcem koji je, za razliku od osumnjičenog Marka Miljkovića, “kukavica, pa nema hrabrosti da kolje”.

Vučić je ovo rekao upitan da prokomentariše izjavu Todorovića datu listu Danas u tekstu “Treba li državni vrh da bude pozvan da svedoči u procesu protiv Belivukovog klana”.

“Nakon što smo čuli u medijima detalje njegove odbrane, ali i komentare Aleksandra Vulina i Svetozara Vujačića o tim detaljima, Miljkovićevi navodi deluju mnogo konkretnije, konzistentnije, jasnije i ubedljivije nego osporavanja njegove odbrane koja su dali Vulin i Vujačić”, rekao je, između ostalog, Todorović, što je isprovociralo sramnu izjavu predsednika.


Naš sagovornik naglašava da Vučića ne poznaje, niti ima dosije u policiji da bi ga neko nazivao kriminalcem “koji se raduje drugom kriminalcu”.

– Aleksandar Vučić je, doduše, moj mlađi kolega sa fakulteta, ali nikada nismo imali priliku da se upoznamo. Kasnije, životni putevi su nam bili različiti, on se bavio politikom, a ja strukom, pa se nikada nismo sreli, niti upoznali. Verujem da on nije imao pojma o kome iznosi onako teške optužbe. To govori o njemu, njegovom karakteru i vaspitanju. Njegovo delovanje je takvo oduvek, on optužuje i vređa, i ljude o kojima ne zna ništa – ističe Todorović.

On dodaje da nikada nije imao nikakve sukobe sa zakonom, niti sa drugim društvenim pravilima. Kako kaže, više od pola života je prevalio poštujući zakon, ali i pravila morala i dobre, tradicionalne običaje naroda kome pripada i društva u kome živim, “zato su ove optužbe i uvrede toliko sablaznile ljude koji me poznaju”.

– Predsednikov stav da je razlika između mene i osumnjičenog za teška ubistva samo u tome što sam ja kukavica, pa nisam klao, a onaj je hrabar pa jeste jasno dokazuje da on ima jedan potpuno iskrivljen sistem vrednosti. Mnogo puta sam isticao da je velika kočnica zbog koje naše društvo ne može da se reformiše, i da krene napred, zapravo izvan prava i politike. Naime, naše društvo je napustilo sistem vrednosti koji se temeljio na komunističkoj ideologiji, a ni za 30 godina od početka tranzicije nije izgradilo novi, koji bi se temeljio na vrednostima građanskog društva i nacionalnog patriotizma. Tako je došlo do toga da nismo u stanju da razdvojimo ratne zločine od nacionalnog heroizma i patriotizma, a evo i u svakodnevnom životu hrabrost od patologije ubijanja na najsvirepiji način, kukavičluk od poštovanja ljudskog života, kao vrhovne vrednosti u civilizovanom društvu – naglašava Todorović.

Kaže da ga izjave Aleksandra Vučića lično ne dotiču, “sve jedno mi je šta on misli o meni lično, ako me razumete”, ali ga, dodaje, njegov vrednosni stav koji iz te izjave jasno proizilazi – zabrinjava.

– Jer, on u našoj državi ima apsolutnu vlast, on donosi zakone, on izvršava zakone, on komanduje vojskom, policijom i svim službama bezbednosti, on je u Srbiji gospodar života i smrti, i ako on misli da je hrabrost klati ljude, a kukavičluk ako za tako nešto nisi sposoban, to zabrinjava. Zabrinjava, zato što je to sistem vrednosti kriminalnih društvenih grupa, ljudi koji nisu prihvatili vrednosti civilizovanog ljudskog društva. Takve ljude, i to dobro znamo još sa fakulteta i moj mlađi kolega i ja, kada svoj sistem vrednosti počnu da pretvaraju u život vršenjem krivičnih dela, država najpre izoluje, a zatim prema njima primenjuje posebne mere resocijalizacije, da bi ih osposobila za povratak u društvo – zaključuje Jovica Todorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari