Advokat Nikola Lakić nije odao Tužilaštvu izvor informacije o pogibiji podoficira Stojkovića 1Foto: N. Kočović

Advokat Nikola Lakić, koji se odazvao pozivu da Višem tužilaštvu u Novom Pazaru da iskaz povodom objave o pogibiji podoficira Dejana Stojkovića tokom pripreme vežbe na Pešteru, rekao je da je o tom događaju neposredno saznao od učesnika vežbe i da ga je lično pogodilo saopštenje Ministarstva objave, pa je zato „istinu objavio na Tviteru“.

Imao sam obavezu da, pre svega kao čovek, obavestim javnost o tome da Stojkoviću smrt nije nastupila prirodnim putem, već aktiviranjem protivpožarnog sistema u borbenom vozilu, rekao je Lakić FoNetu, prepričavajući šta je rekao u iskazu Tužilaštvu, koji je dao u svojstvu građanina.

On je dodao da Tužilaštvu nije hteo da kaže od koga je dobio informacije o pogibiji Stojkovića 24. juna prošle godine, „pre svega poštujući profesionalnu advokatsku etiku i obaveze čuvanja advokatske tajne“.

Lakić je na davanje iskaza pozvan zbog učešća u dokumentarnom filmu televizije N1 „Poslednja počast“, a tada je izjavio i da su očevici događaja više sati ispitivani pred vojnim organima i na neki način primoravani da delimično ili u potpunosti promene svoj iskaz.

Kako je preneo, Tužilaštvu je rekao da je od istog izvora saznao da ti očevici u tom trenutku ispitivanja nisu podlegli pritiscima, već su po slobodnoj volji dali svoje iskaze, a da mu nije poznato šta su dalje izjavljivali.

Kada sam rekao da neko u vojsci mora da snosi krivičnu odgovornost zbog smrti Stojkovića, tu pre svega mislim da se u ovom konkretnom slučaju nisu poštovala pravila i procedure i procedure koje su strogo propisane u vojsci, a koja se odnose na način delovanja vojske prilikom održavanja vežbe. Koliko je meni poznato, vojna vežba se sprovodi, a samim tim i sve pripremne radnje i vežbovanja se sprovode imitirajući ratno stanje i ponašanje vojske u ratu, preneo je Lakić Tužilaštvu.

On je konstatovao da nisu poštovala pravila o međusobnoj udaljenosti vojnika i tehnike, kao i procedura o kretanju tenka T-72, koji je išao na nekoliko metara od borbenog oklopnog vozila čiji komandir je bio Stojković, pa je prilikom gađanja tenk oslobodio temperaturu koja je proširila na taj oklopnjak i da je to uticalo na aktiviranje protivpožarnog uređaja, jer je temperatura u oklopnjaku bila najmanje 60 stepeni Celzijusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari