Advokat oštećenih o incidentu na ročištu Urošu Blažiću: „Desila se očekivana stvar, prvi susret roditelja sa zlotvorom“ 1foto (BETAPHOTO/BRANISLAV BOŽIĆ)

Nebojša Perović, advokat jednog od oštećenih u slučaju Uroša Blažića, koji je prošlog maja u selima Dubona i Malo Orašje ubio devet, a ranio 12 osoba, kazao je medijima ispred Višeg suda u Smederevu da se u sudnici desila „očekivana stvar, prvi susret roditelja sa zlotvorom“, govoreći o incidentu kojem novinari nisu mogli da prisustvuju, jer je po zakonu pripremno ročište zatvoreno za javnost.

„Nemoguće je bilo da roditelji i braća i sestre nemo posmatraju sve. Ne bih sada da pravdam da li je to zakonski ispravno, ali ljudski krajnje jeste. Nemoguće je očekivati da za takvu bol i stradanje i gubitak mladih života, da se to posmatra sedeći u sudnici mirno“, naveo je.

Dodao je da je u sudnici bilo prisutno „više desetina oštećenih i prilikom ulaska Uroša Blažića došlo je do reakcije i verovatno je pala stolica, masa kad krene, više desetina ljudi, naravno da se tako nešto desi“.

„Roditelji su krenuli prema okrivljenom, to je trajalo sigurno minutu, ako ne i više. Iako nije bio zanemarljiv broj pripadnika MUP, ali se opet nisu mogli odupreti narodu“, kazao je Perović.

On je naveo da je ročište prekinuto i da će biti nastavljeno u Višem sudu u Beogradu, i to pred Posebnim odeljenjem za organizovani kriminal“, prenosi N1.

Prema njegovim rečima, termin će biti naknadno određen.

Reporterka N1, koja se javila iz Smedereva, gde je u Višem sudu danas trebalo da počne pripremno ročište, kazala je da je jutros u devet oko zgrade suda bio primetan veliki broj policajaca u civilu, a tada su počeli i da pristižu članovi porodica ubijenih i njihovih prijatelja.

„Sat vremena su ulazili svi oni koji su mogli da uđu, veliki broj medija je bio u zgradi suda, sve vreme smo ispred sudnice mogli da slušamo šta se dešava. Bile su ogromne mere obezbeđenje, i vrlo rigorozno postupanje prema onima koji su ulazili u zgradu suda, a sudska straža je pretresala oštećene. Nakon sat vremena policija je dovela Uroša Blažića, imao je pancir, ušao je u sudnicu, bila su zatvorena vrata i bukvalno, posle desetak sekundi čuo se tup udarac, koji je novinarima izgledao kao pucanj, ali nije bio. Nakon toga su predstavnici policije izveli Blažića, izašli su i neki oštećeni, bilo je haotično stanje“, ispričala je reporterka N1.

Prema njenim rečima, određeni broj roditelja je odmah istrčao iz sudnice, kazali su da ne mogu ni da slušaju Blažića, koji je, kako su rekli, straljao njihovu decu.

Nakon toga je pozlilo nekolicini roditelja.

„Ono što se dešavalo u samoj sudnici delovalo je kao veliki haos“, navela je reporterka N1.

U Višem sudu u Smederevu danas je trebalo da počne pripremno ročište pred početak suđenja Urošu Blažiću koji je prošlog maja ubio devet mladih osoba i ranio još 12 u selima Malo Orašje i Dubona.

Uroša Blažića Više javno tužilaštvo u Smederevu tereti za teško ubistvo i u pritvoru se nalazi sve vreme od trenutka hapšenja. Osim Uroša Blažića u pritvoru su i njegov otac, ujak i brat od ujaka.

Pred Višim sudom u Smederevu sudi se Urošu Blažiću i ocu, a pred Višim sudom u Kragujevcu ujaku i bratu od ujaka.

Tužilaštvo je za Uroša Blažića i njegovog oca predložilo maksimalne kazne od po 20 godina zatvora, a za ujaka i brata od ujaka kazne od po šest godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari