Advokat Palibrk: Nijedan dokaz protiv Uroša Jankovića 1Foto: Screenshot/YouTube/Happy TV

Advokat Dragan Palibrk izjavio je danas da u sudskom procesu protiv nekadašnjeg potpredsednika opštine Čukarica Uroša Jankovića nije iznet nijedan dokaz da je njegov branjenik izvršio bilo kakvo krivično delo.

Palibrk je na konferenciji za novinare, koja je održana ispred zgrade Apelacionog suda u Beogradu, rekao da je presuda tog suda, kojom je Janković osuđen na dve godine zatvora – poniženje za sud i da je Jankoviću od početka bilo prekršena prezumpcija nevinosti.

„Ja jesam za nezavisnost sudstva, ali ne i za bahatost i zloupotrebu položaja“, dodao je advokat i istakao da je još u prvostepenom suđenju bilo vidljivo u kom pravcu sve ide.

„Bahato ponašanje predsednice sudskog veća u prvom stepenu ogledalo se u tome da je mnogo puta prekidala Jankovića, uzimala mu reč kada je hteo da govori na suđenju i nijedan predlog odbrane nije prihvatila“, naveo je branilac.

Prema njegovim rečima, neverovatno je da je Apelacioni sud, prilikom svog prvog odlučivanja, vratio suđenje istom sudskom veću prvostepenog suda.

„Nakon toga, prvostepeni sud nije izvršio nijedan od naloga Apelacionog suda. A to su nepravilnosti zbog koji je Apelacioni sud prethodno bio ukinuo presudu prvostepenog suda“, dodao je advokat Palibrk.

On je podsetio da je sam golman Vladimir Stojković, koji je oštećen u predmetu, istakao na suđenju da ga Uroš Janković ni na koji način nije oštetio.

„I dalje verujem u srpsko pravosuđe, i verujem da su ovakve sudije manjina. Gospodo, možete da radite šta hoćete, ali ne možete dokle hoćete“, zaključio je Palibrk.

Novinarima se obratio i sam Stojković, rekavši da je sinoć prekinuo letovanje da bi došao u Beograd na ovu konferenciju da potvrdi da Janković nije kriv.

„Uroš Janković nije kriv i imao sam moralnu obavezu kao hrišćanin da ovde dođem i to kažem, i zbog njegove i moje dece i da mogu mirno da spavam“, naglasio je Stojković.

Na konferenciji se kratko obratio i Uroš Janković, rekavši da je odbio nagodbu sa tužiocem, koja mu je nuđena, jer je nevin.

Podršku Jankoviću, koji je do skora bio predsednik Izvršnog odbora Nove DSS, dao je i lider stranke Miloš Jovanović koji je rekao da su oni ozbiljni ljudi i da znaju šta znači pravosnažna presuda i pravna država, ali je dodao i da to što je nešto pravosnažno – ne znači i da je pravično, ispravno i utemeljeno na pravu i istini.

„Po svoj prilici, upravo ova odluka Apelacionog suda spada u odluke koje su čudne i skandalozne prirode“, dodao je Jovanović.

On je naveo da neće ulaziti u sve kontradiktornosti presude, već će samo da navede da su glavni optuženi, koji je označen kao organizator grupe, kao i oštećeni Stojković rekli da Uroš Janković nema veze sa tim za šta je optužen.

„Sve to pokazuje da imamo ozbiljan problem u pravosuđu kada je u pitanju stručnost, profesionalizam i to će morati da se rešava“, istakao je Jovanović.

„A što se tiče Uroša Jankovića, koji je moj saradnik i prijatelj, drago mi je što će advokatski tim podneti zahtev za zaštitu zakonitosti i tako pokušati da na toj poslednjoj instanci osigura odluku koja će konačno biti utemeljena u istini“, zaključio je predsednik Novog DSS-a.

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio Jankovića na dve godine zatvora zbog navodne prevare golmana Stojkovića.

Oštećeni je na suđenju, u junu 2019. godine, rekao da ga Janković nije prevario već su to učinili drugi optuženi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari