zastava NATOFoto: EPA-EFE/Toms Kalnins

Advokat Srđan Aleksić izjavio je danas da će dve nove tužbe protiv NATO-a zbog osiromašenog uranijuma korišćenog na Kosovu tokom bombardovanja 1999. biti podnete sledeće sedmice Višem sudu u Beogradu.

Aleksić je za TV Prva, prenosi B92, rekao da će tužbe podneti u ime oko 3.000 ljudi, dodajući da u saradnji sa italijanskim advokatom Anđelom Fjore Tartaljom sprema još tužbi protiv NATO-a.

Aleksić je izjavio da su među podnosiocima tužbi pripadnici Vojske Srbije, rezervisti, te civilno stanovništvo koje je bilo na Kosovu tokom bombardovanja.

Prva pojedinačna privatna tužba protiv NATO sa zahtevom za odštetu zbog obolevanja usled bombardovanja osiromašenim uranijumom, o čemu je pisao i Danas, podneta je u januaru prošle godine.

Međutim, Aleksić kaže da na nju još nije stigao odgovor.

On je ranije za list Politika izjavio da Ministarstvo pravde nije uručilo NATO-u tu tužbu.

List Danas pisalo je Ministarstvu pravde s pitanjem kada će da uruči tužbu NATO-u, međutim još nismo dobili odgovor.

Inače, tužba je podneta u ime aktivnog oficira Vojske Srbije koji je oboleo od teškog oblika kancera, a koji je tokom bombardovanja 1999. boravio u oblasti sadašnje Kopnene zone bezbednosti na jugu Srbije koja je gotovo svakodnevno gađana municijom sa osiromašenim uranijumom.

Kako mediji prenose, italijanski advokat Anđelo Fijore Tartalja je zastupajući italijanske vojnike u Italiji uspeo da dobije 181 pravnosnažnu presudu u korist svojih klijenata i odštete do milion evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.