Tužba protiv NATO još čeka odluku suda 1Foto: N1

Prva pojedinačna privatna tužba protiv NATO sa zahtevom za odštetu zbog obolevanja usled bombardovanja osiromašenim uranijumom trenutno se prevodi na engleski jezik kako bi Viši sud u Beogradu mogao da je pošalje u Brisel u sedište Severnoatlantske alijanse.

To je Danasu izjavio advokat Srđan Aleksić iz Niša, čija je advokatska kancelarija 20. januara podnela Višem sudu ovu tužbu napisanu na čak 500 strana, i po uzoru na tužbe koje su podnosili italijanski vojnici angažovani u mirovnoj misiji na Kosovu.

Aleksić objašnjava za naš list da su od suda tražili da ih oslobodi sudskih taksi, i da trenutno čekaju odluku o tome. Naš sagovornik ukazuje da tužbeni zahtev iznosi 100.000 evra, te da bi sudski troškovi bili previsoki za podnosioca tužbe, pogotovo što ova advokatska kancelarija ima u planu da podnese još tužbi u sudovima u Srbiji.

Inače, tužba je podneta u ime aktivnog oficira Vojske Srbije koji je oboleo od teškog oblika kancera, a koji je tokom bombardovanja 1999. boravio u oblasti sadašnje Kopnene zone bezbednosti na jugu Srbije koja je gotovo svakodnevno gađana municijom sa osiromašenim uranijumom.

– Podsetiću da italijanski vojnici nisu plaćali sudske takse, tako da bi ukoliko sud odbije naš zahtev ispalo bi da su naši građani u stvari građani drugog reda. Troškovi su veliki, ali se trudimo da pokrenemo tužbe. Naši građani su diskriminisani, ići ćemo i do Strazbura ako bude trebalo. Država bi morala da ima osećaja za vojnike i policajce obolele od kancera koji su bili na Kosovu i Metohiji – ističe za Danas advokat Aleksić.

Kako mediji prenose, italijanski advokat Angelo Fiore Tartalja je zastupajući italijanske vojnike u Italiji uspeo da dobije 181 pravnosnažnu presudu u korist svojih klijenata i odštete do milion evra.

Podsetimo, u maju 2018. godine formirana je Komisija za istragu posledica NATO bombardovanja po zdravlje građana Srbije, kao i uticaj na životnu sredinu, sa posebnim osvrtom na posledice koje je ostavila upotreba projektila sa osiromašenim uranijumom.

Suđenje čelnicima NATO-a

Pred Okružnim sudom u Beogradu je 2000. godine vođen krivični postupak protiv 14 čelnika NATO-a, koji su u odsustvu osuđeni na po 20 godina zatvora zbog bombardovanja Srbije.

Tu presudu je ukinuo Vrhovni sud Srbije i predmet je bio vraćen na ponovljeno suđenje, nakon čega je postupak ubrzo obustavljen.

Među osuđenima su bili tadašnji američki predsednik Vilijem Klinton, Medlin Olbrajt, Havijer Solana, Toni Bler, Vilijem Koen, Robin Kuk, Džordž Robertson, Žak Širak, Iber Vedrin, Alen Rišar, Gerhard Šreder, Josef Fišer, Rudolf Šarping i Vesli Klark.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari