Nova.rs: Zbog Savamale milionske tužbe protiv Beograda na vodi i Milenijum tima 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Protiv firme „Beograd na vodi“, „Milenijum tima“, Grada Beograda i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) podneto je više tužbi zbog rušenja objekata u Savamali, a najveći spor povela je firma „Iskra“ čijih su 17 objekata rušili fantomi u izbornoj noći 2016. godine, prenela je Nova.rs.

„Iskra“ je pred Privrednim sudom zatražila naknadu štete u visini od oko 4,5 miliona evra.
Navršava se osam godina od kada su u izbornoj noći nepoznate osobe, s fantomkama na glavama, bagerima rušile objekte u Savamali, delu grada u kom se gradi luksuzno naselje Beograd na vodi. Te noći građanima koji su bili prisutni nepoznati muškarci ograničavali su kretanje, vezivali ih, a policija nije odgovarala na pozive ugroženih osoba. Rušenja su nastavljena i posle izborne noći.

Advokatica „Iskre“ Ana Matić kaže da su tražili naknadu štete za 17 porušenih objekata, (oko 1.330 kvadrata), kao i za zemljište ispod objekata i za redovnu upotrebu u površini od oko 14 ari, sve na adresi Hercegovačka 4-6. Kako ističe, svi porušeni objekti su izgrađeni 50-tih i 60-tih godina, a na tom mestu je društveno preduzeće „Iskra“ godinama obavljalo delatnost trgovine ugljem i drugim ogrevom.

„Jedan deo objekata je imao građevinske i upotrebne dozvole izdate 60-tih godina prošlog veka, a jedan deo objekata je na dan rušenja bio u postupku ozakonjenja. ‘Iskru’ je 2010. godine u stečaju prodao Privredni sud sadašnjim vlasnicima. Objekti su se izdavali u zakup za različite delatnosti, kao što su javno carinsko skladište, restoran, prodavnica, knjigovodstvene agencije…, a jedan broj objekata je koristio sam vlasnik“, rekla je Matić.

Ona kaže da se u objektima u trenutku rušenja nalazila i kompletna poslovna dokumentacija, kancelarijski nameštaj, oprema za obavljanje delatnosti i slično.

„Rušenje su noću bespravno obavila nepoznata lica, upotrebom teške građevinske mehanizacije. Tada je bio vezan čuvar Slobodan Tanasković, kome je prećeno i oduzet mu je telefon, a ovaj čuvar je posle manje od dva meseca od događaja preminuo. Uviđaj nikada nije izvršen, niti je bilo ko procesuiran osim policijskog službenika, zamenika šefa dežurne službe 192 Gorana Stamenkovića“, navela je Matić.

Zbog svega toga „Iskra“ je povela spor i u Strazburu, a u Beogradu se već pet godina vodi postupak pred Privrednim sudom. Do sada je održano na desetine ročišta.
Tužbu protiv „Beograda na vodi“, ali i „Milenijum tima“, MUP-a i grada Beograda, podigla je i firma „Transport peroni“, čija je vlasnica Branka Marković. Kako za Nova.rs navodi advokatica te kompanije Ana Matić, ona je tužbu podnela takođe 2019. i to za pet porušenih objekata, površine od oko 350 kvadrata, koji su na dan rušenja bili u postupku ozakonjenja, kao i za zemljište ispod objekata.

„Sami objekti su izgrađeni oko 2000. godine. U objektima se nalazila i kompletna poslovna dokumentacija, kancelarijski nameštaj, alati, mašine… Funkcionisali su kao servis i tehnički pregled autobusa“, rekla je Matić.

Navela je da visina postavljenog tužbenog zahteva 121.291.800 dinara ili oko milion evra, te da je u julu prošle godine doneta međupresuda kojom je utvrđeno da je tužbeni zahtev prema Republici Srbiji osnovan, te da se „zastaje s postupkom prema ostalima do pravnosnažnosti međupresude“. Međutim, uložena je žalba i slučaj je sad pred Privrednim apelacionim sudom.

„O samoj visini tužbenog zahteva će se izvoditi dokaz veštačenjem sudskih veštaka sa zadatkom da utvrde tržišne vrednosti na dan rušenja“, rekla je Matić.
Kako je ranije objavio Danas, Privredni sud je u prvoj presudi protiv „Milenijum tima“ utvrdio da je ta kompanija nezakonito srušila dva objekta koji su pukim previdom preživeli fantomsko rušenje u izbornoj noći i time narušio „državninu“ preduzeću „Transport peroni“. Druga tužba protiv „Milenijum tima“, koji je parcelu na kojoj se nalazio poslednji objekat „Transport perona“ koga je porušio u septembru 2016, takođe je podneta Privrednom sudu.

U izbornoj noći 2016, osim imovine „Iskre“ i „Transport perona“, srušen je i restoran „Savski ekspres“. Nekadašnja vlasnica Nada Krstić rekla je 2021. da nema prevelike nade da će se njeni sporovi brzo rešiti, jer, kako je navela, njen predmet za nadoknadu štete za porušeni lokal stoji već nekoliko godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari