Advokat studenta Dimitrija Radovanovića: Nećemo učestvovati u šaradi i režiranom igrokazu koji sprovodi Nenad Stefanović 1Foto: N1

Advokat Jovan Rajić, branilac studenta Pravnog fakulteta Dimitrija Radovanovića, optuženog za nasilničko ponašanje 24. decembra ispred Skupštine Beograda, saopštio je da neće učestvovati u šaradi i režiranom igrokazu koji sprovodi šef Višeg javnog tužilaštva Nenad Stefanović, i da će na pretresu tražiti izuzeće tužiteljke Jasmine Paunović.

Nakon podizanja optužnog predloga protiv mog branjenika, ovaj predmet, u kome je glavni pretres zakazan za 29. februar, prate čudne okolnosti, od sprečavanja branioca da pristupe spisu predmeta, preko objavljivanja dokaznog materijala na naslovim stranama tabloida, pa sve do naprasne promene postupajućeg tužioca, ukazao je Rajić.

Prema njegovoj oceni, dosadašnje postupnje tužilaštva, ide u pravcu otežavanja odbrane i ozbiljnog narušavanja prezumpcije nevinosti Radovanovića, sa ciljem da se utiče na pravično i fer suđenje.

On je ukazao da je 27. decembra prošle godine podneo zahtev za uvid u spise predmeta nadležnom tužilaštvu, koji je nadležni sud tek u četvrtak omogućio, što ostavlja oko nedelju dana za pripremu odbrane, „iako su se u pojedinim tabloidima i na njihovim portalima fotografije i snimci koji čine dokazne predloge tužilaštva pojavili još prošle nedelje“.

Odbrana Radovanovića upoznata je od sudske administracije da je, u međuvremenu, iz nepoznatih razloga, predmet sa postupajućeg tužioca Nikole Pantelića, dat tužiteljki Jasmini Paunović, koja nije sprovodila istražne radnje, niti je uradila kvalifikaciju krivičnog dela u fazi optuženja, a nije ni potpisala optužni predlog protiv Radovanovića.

Razlozi za ovako nešto leže u nameri diskreditacije predstojećeg sudskog postupka i činjenici da je tužiteljka Paunović u svojim ranijim javnim nastupima kvalifikaciju tog dela, od strane tada dežurnog i postupajućeg tužioca Pantelića, ocenila kao pogrešnu i neodgovarajuću.

Rajić je iskazao opravdanu sumnju da je odluka Stefanovića da predmet dodeli tužiteljki Paunović usmerena na to da u slučaju neuspeha ovog postupka i oslobađajuće presude odgovornost za ovo svede na lične odnose i obračune unutar Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, i time prikrije manjkavosti i pravne i činjenične nedostatke optužnog predloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari