Advokat Tomanović za NIN: Smena Milenkovića i Mitića nezakonita politička odluka 1Foto FoNet Aleksandar Barda

Advokat Zdenko Tomanović koji zastupa smenjene načelnike Odeljenja za borbu protiv droga Slobodana Milenkovića i Dušana Mitića, izjavio je za sutrašnji broj nedeljnika NIN da je rešenje o njihovoj smeni nezakonito.

„Rešenje o smeni Milenkovića i Mitića, koje je formalno nazvano raspoređivanje na nova radna mesta, doneto je u postupku neposrednog odlučivanja, ali protivno zakonitoj proceduri i bez zakonom neophodnog predloga direktora policije“, kazao je advokat.

Prema njegovim rečima, načelnik Odeljenja je radno mesto visokog nivoa i zakon zahteva prethodni predlog direktora policije.

„Srbija nema direktora policije već godinu i po dana. Sporno rešenje nisu doneli i potpisali niti ministar niti direktor policije, već šef kabineta ministra koji nema ovlašćenja da odlučuje o raspoređivanju policijskih službenika, njihovim činovima i zvanjima, niti o koeficijentima plata policijskih službenika. Na šefa kabineta koji obavlja savetodavne, policijske, operativne i stručne poslove, te poslove protokola i analitike se ne mogu preneti diskreciona ovlašćenja ministra“, objasnio je Tomanović.

Dodao je da ministar unutrašnjih poslova nema pravo da na državne službenike ovlašćenjem delegira više prava nego što sam zakon izvorno dodeljuje kapacitet tim službenicima.

„Ujedno, rešenje je doneto uz primenu Pravilnika o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u MUP-u, koji ni na jedan od zakonom i Ustavom predviđenih načina nije javno objavljen. Objavljivanje Pravilnika kao podzakonskog akta u službenim glasilima je preduslov za njihovo stupanje na snagu. Nezakonito bi bilo i sakrivanje iza eventualne Odluke o tajnosti Pravilnika jer čak i da Odluka o tajnosti postoji, takva Odluka bi bila protivzakonita“, rekao je Tomanović za NIN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari