Beogradski advokati izglasali obustavu rada 1Foto: BETAPHOTO/BRANISLAV BOŽIĆ/DS

Pravosuđe u Beogradu će da stane u petak 24. decembra, nakon što je većina advokata danas na vanrednoj sednici skupštine Advokatske komore Beograda glasala za obustavu rada.

Obustava važi za sve advokate sa teritorije Beograda bez izuzetka, a odnosi se na sve postupke, uključujući i pritvorske predmete, postupke prema maloletnicima i postupke po privremenim merama. Dozvoljeno je jedino sačinjavati pismene podneske koji su vezani za rok i u situacijama kada bi stranka izgubila pravo na podnošenje pravnog sredstva ili bi joj bila naneta nenadoknadiva šteta.

Obustava će, kako se navodi u rešenju koje je potpisao predsednik Advokatske komore Beograda Momčilo Bulatović, trajati do ispunjenja zahteva koji podrazumevaju otklanjanje pravne nesigurnosti izazvane dopunom stava Vrhovnog kasacionog suda, a koji se tiču bankarskih sporova, ali i potpunog povlačenja Nacrta zakona o parničnom postupku iz javne rasprave. Takođe, beogradski advokati traže zamrzavanje poreskih obaveza na nivou iz ove godine dok se ne postigne dogovor sa predstavnicima države.

Na vanrednoj sednici skupštine AKB-a za obustavu je glasalo 632 advokata, protiv je bilo njih 177, a uzdržanih je bilo deset.

Sarah El Sarag, članica Upravnog odbora Advokatske komore Beograda za Danas ističe da je velika izlaznost pokazuje da su advokati svesni problema koji trenutno postoje u pravosuđu. Ona naglašava da nije moguće da će advokati iz drugih komora preuzeti njihove predmete, napominjući da oni to mogu da učine samo ukoliko im beogradski advokati daju punomoćje, što se smatra kršenjem obustave. Sarag dodaje da se nada da će ova situacija biti identična kao ona iz 2014. godine kada je generalna obustava rada zbog Zakona o javnom beležništvu takođe počela u beogradskoj komori.

Vanrednu sednicu skupštine, podsetimo, zakazali su sami advokati skupljanjem potpisa, nakon što je Upravni odbor Advokatske komore Srbije odbio predlog da se ide u obustavu rada.

Glasanje na sednici trajalo je duže nego inače zbog toga što je odlučeno da se glasa tako što će advokati da budu javno prozivani jedan po jedan. Od uobičajenog glasanja podizanjem ruku se odustalo, kako nam je rečeno, zbog toga što ima više advokata nego što je odštampano kartica za glasanje, ali i kako bi se osigurano da samo advokati mogu da glasaju. Prema rečima naših sagovornika, u Kombank dvorani bilo je znatno više od hiljadu advokata. Podsetimo, po statutu AKB-a članovi skupštine su svi advokati upisani u imenik komore.

U korenu ovog pitanja nalazi se dopuna stava Vrhovnog kasacionog suda, koji je najviši sud u zemlji doneo u septembru ove godine. Prema tumačenju advokata, ovaj stav predstavlja direktivu sudovima da u sporovima koji građani vode sa bankama, a povodom zakonitosti naplate troškova obrade kredita, odlučuju u korist banaka.

Odmah nakon donošenja stava iskristalisale su se dve grupe advokata. Umerena struja koju predstavlja većinu funkcionera advokatskih komora zalaže se za pregovore sa nadležnima kako bi se popravila pravna situacija nastala donošenjem dopune stava. Nasuprot njih je grupa advokata koja je zahteva bezuslovno ukidanje stava i zalaže se za obustavu rada kao metod za ispunjenje cilja.

Ta grupa advokata, nakon što je Upravni odbor AKS-a odbio da izglasa obustavu rada, skupila je potpise neophodne za održavanje vanredne sednice skupštine Advokatske komore Beograda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari