Advokati protestuju ispred Skupštine zbog pokušaja autentičnog tumačenja zakona 1Sa ranijih protesta Foto: FoNet/Zoran Mrða (Arhiva)

Više desetina advokata, koji su za danas najavili obustavu rada zbog pokuašaja autentičnog tumačenja zakona o obligacionim odnosima, o zaštiti potrošača i o zaštiti korisnika finansijskih usluga, okupilo se danas u znak protesta ispred Skupštine Srbije u Beogradu.

Kako je preneo portal Nova.rs, prisutnima se obratio advokat Dragoslav Ljubičanović, a advokati još stižu na plato ispred Skupštine.

„Svi znamo da nam je trenutno najbitnija borba za zaustavljene nakaradnog nacrta o Zakona o parničnom postupku, ali nas je na ovo okupljanje nateralo i tumačenja zakona. Mišljenje struke se mora uvažiti“, rekao je Ljubičanović.

Advokat Branislav Tapušković ocenio je da „to što se u poslednje vreme događa“, zaslužuje opštu pažnju.

„Ova incijativa da zakonodavni odbor Skupštine tumači zakon koji važi tolike godine, a na korist banaka, a ne građana, nezamislivo je. I onda predsednik Srbije (Aleksandar Vučić) zaustavlja tu inicijatu koju su pokrenuli poslanici Srpske napredne stranke“, rekao je Tapušković i dodao da advokati nemaju drugi interes nego da „spasu nezavisnost advokature“.

Advokatska komora Srbije je saopštila da će danas organizovati jednodnevnu obustavu rada svih advokata na teritoriji Srbije, zbog predloga poslanika za autentično tumačenje odredbi zakona o zaštiti potrošača, o zaštiti korisnika finansijskih usluga i o obligacionim odnosima.

Skupština Srbije saopštila je ranije danas da je otkazana sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, koja je bila zakazana za danas u 13 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari